Čitaj mi!

Od igranja se raste

Sedma epizoda "NTC kviza" ličiće na bajku. Ipak, neće se boriti dobro i zlo, već mašta i kreativnost! Koje će prepreke morati da pređu junaci ove bajke, šta će čarolija ideja uraditi sa njima i da li će im u tome pomoći vila Jasminka Petrović, saznaćete ako budete uz svoje uključene televizore u subotu, 15. oktobra u 12:05č, a nameštene na Prvi program Televizije Srbije.

"Od čitanja se raste" - delo je gošće sedme epizode "NTC kviza", Jasminke Petrović. To je ujedno i njen odgovor na Miljanovo pitanje: šta bi poručila deci?

Ali, to nije jedino pitanje na koje je Jasminka morala da odgovori. Ipak je ovo kviz. Miljan je pripremio jedno poveće brdo pitanja za nju i postavio uslov da može da odgovara samo imenima svojih dela. Pa je tako rekla da voli da piše "O dugmetu i sreći", da joj je omiljeno letovanje bilo "Leto kad je naučila da leti". Kad joj je dosadno, pomisli: "Hoću kući". A kada je Miljanu ponestalo pitanja, pitao je šta je nije pitao, a trebalo je i Jasminka je opet dala domišljat odgovor u obliku pitanja: "Da li ste za igru?"

Naravno da su svi za igru, jer se raste o čitanja, ali se i od igre raste. I baš zato naši takmičari iz timova "Somsok" i "Itarip" neće propustiti ni sekund, već će se igrati iz petnih žila.

Pitate se: šta je to "Somsok" i šta je "Itarip". I treba da se pitate, ali možda već i pretpostavljate da u pitanju Miljanova zvrčka. Evo, sedma je epizoda, on i dalje ne odeleva da timovima menja imena po nekom svom pravilu. Timovi su lepo zamislili da se zovu "Kosmos" i "Pirati", ali Miljan ne bi bio Miljan da nije smislio da će imena da ostavi kakva jesu, ali da će ih čitati unazad. Pa je tako Kosmos postao Somsok, a Pirati su postali Itarip.

Somsoci i Itaripi se nisu predavali do poslednje sekunde takmičenja: stajali su na jednoj nozi i nabrajali sve reči kojih su se setili. Dešifrovali reči i brojeve, pamtili nelogične priče, povezivali pojmove, rešavali rebuse, slagali kule, ali, zahvaljujući Jasminki - tražili skrivene reči u rečenici. Pripremite uši, moždane vijuge i probajte da budete bolji od naših takmičara.

I sve to tačno u subotu 15. oktobra, tačno u 12:05č i tačno na Prvom programu Televizije Srbije. Ako vam promakne epizoda, reprizno emitovanje je u nedelju u 8:30č na Drugom programu, a epizoda se odmah posle emitovanja postavlja na youtube-kanal. Za sve one koji nisu u mogućnosti da gledaju epizodu preko malih ekrana, mogu da je gledaju i na našem portalu www.rtsplaneta.rs.

Urednica i scenaristkinja kviza je Jelena Popadić Sumić, autor kviza dr Ranko Rajović, autor pitanja Vuk Rajović, kome je, uz pomoć Marine Ilić i Katarine Rajović, dodeljena i supervizorska palica. Scenograf je Goran Joskimović, kompozitor Milan Stanković SevdahBABY, spiker Dragan Vučelić, a najveći navijač i prijatelj naših takmičara je glumac voditelj - Miljan Prljeta! Kviz je proizveden u produkciji Tradegator011.

Kviz je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Saveza učitelja Srbije i Udruženja vaspitača Vojvodine.

Najlepše je učenje - učenje kroz igru!

 

NTC kviz NTC kviz

Autor:
RTS

„NTC kviz“ se emituje svake subote u 12:05č na Prvom programu Televizije Srbije. U pitanju je prava moždana avantura, koju začinjava velika količina dečje radosti. A radosti je najviše u igri i zato smo u pomoć pozvali prijatelja dece i velikog zagovornika igre, tvorca NTC sistema učenja, dr Ranka Rajovića! [ detaljnije ]