Čitaj mi!

Naftne igre - Srbija, Hrvatska, Rusija, Evropska unija

Embargo za rusku naftu sa Krka, špijunska afera u Rumuniji i ima li šanse za novo izuzeće

Srbija će ponovo do 5. decembra pokušati da dobije izuzeće kada je reč o uvozu ruske nafte. Ako sve ostane kao do sada iz luke Omišalj na Krku ka Pančevu neće više moći da putuje ruska nafta. Šta će ovaj embargo značiti za Srbiju, da li je Hrvatska jedina zemlja Evropske unije u kojoj NIS zbog ruskog vlasništva ima problema u poslovanju i kakve veze sa svim ovim ima nedavna špijunska afera u Rumuniji?

Protesti u Iranu traju već tri nedelje, a povod je smrt mlade Iranke kurdskog porekla koja nije vezala maramu onako kako je predviđeno. Nju je uhapsila moralna policija, u zemlji u kojoj je pokrivanje žena obavezno već više od 40 godina. Toliko su i hladni odnosi Irana i SAD-a. Ipak, uprkos protestima, iranski energenti, kada nema ruskih, mogli bi da otople odnose sa Vašingtonom.

Oboje su Austrijanci. Sa jedne strane Diana Budisavljević koja je spasila na hiljade srpske dece iz logora ustaške NDH. Sa druge, nacistički general Franc Beme, koji je, samo u jesen 1941. naredio streljanje najmanje 35.000 civila u okupiranoj Srbiji. To su dva glavna lika dokumentarnog filma "Dva lica rata", u produkciji austrijske televizije ORF. Razgovarali smo sa autorom filma Zoranom Dobrićem.

 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]