Čitaj mi!

Žreb kvalifikacija za Euro 2024.

U nedelju od 12 časova biće održan žreb kvalifikacija za Evropski fudbalski šampionat u Nemačkoj 2024. godine. Direktan prenos iz Ajntrahta prenosićemo na Prvom programu RTS-a. Komentator žreba biće Nemanja Matić.

Fudbalska reprezentacija Srbije od svoje samostalnosti nije igrala na Evropskom šampionatu u fudbalu. Poslednji nastup naš nacionalni tim imao je 2000. godine kao SR Jugoslavija, na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji kada smo u četvrtfinalu poraženi od Holandije sa 6:1.

U nedelju će u Festhali u Franfurtu biti održan žreb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine. Na žrebu će se pojaviti 53 selekcije, članice Uefe.

Kvalifikacije za Euro 2024. godine igraće se u deset grupa, sedam grupa sa po pet i tri grupe sa po šest reprezentacija. Srbija se nalazi u drugom šeširu. Nemačka je kao domaćin obezbedila direktan plasman na Euro.

S toga će u prvom šeširu na žrebu biti reprezentacije Holandije, Hrvatske, Španije, Italije koje će odmah biti raspoređene u grupe A, B, C i D, dok se u prvom šeširu nalaze i selekcije Danske, Portugalije, Belgije, Mađarske, Švajcarske i Poljske.

Pored Srbije u drugom šeširu će biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska. Naša reprezentacija sa tim zemljama neće moći da igra u istoj kvalifikacionoj grupi.

Treći šešir čine Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija.

Pored ekipa iz Prvog šešira, upravo ti iz trećeg šešira biće najozbiljniji rivali Srbiji u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo. U preostala tri šešira nalaze se slabije rangirane selekcije. Po dva najbolja tima iz svake od 10 kvalifikacionih grupa, plasiraće se direktno na Evropsko prvenstvo.

Ukoliko ne uspe da se domogne Nemačke kroz kvalifikacije koje počinju 23. marta 2023. godine i trajaće do novembra 2023, Srbija će imati priliku da se kroz Ligu Nacija, to jest plej of plasira na Evropski šampionat.

Naš tim je zauzeo prvo mesto u grupi Ligi Nacija i to im je omoguićilo da se, ukoliko dožive neuspeh u kvalifikacijama, u martu 2024. kroz plej of domognu šampionata starog kontinenta posle pune 24 godine.

Direktan prenos žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine možete pratiti u nedelju od 12 časova na Prvom programu RTS-a.