Čitaj mi!

Brzaličarstvo i druge jezičke vratolomije

Dobrodošli u NTC carstvo u kome se dosadom kažnjavaju svi oni koji ne žele da se igraju! U trećoj četvrtfinalnoj avanturi nam se priključuje i carev namesnik, koji rečima lomi dečje jezike, a na lica dece navlači ogroman kez - Dejan Aleksić! Budite uz naše takmičare iz tima Bus i tima Itarip u subotu, 12. novembra u 12:05č na Prvom programu Televizije Srbije.

Ko u blizini Magliča čudne priče priča i mogao je biti bubnjar, a postao pisac sanjar? Ko drugi, nego pisac za decu, autor mnogih brzalica, Dejan Aleksić! Dejan Aleksić se zalaže za to da brzaličarstvo postane sportska disciplina i upravo je takve zadatke stavio pred naše takmičare. Da li su se snašli u tome i kako... saznaćete ako budete sa nama.

Saznaćete još da je je ova NTC avantura puna preokreta, neizvesnosti i velikog uzbuđenja. Timovi Bus i Itarip su toliko ujednačeni, da je ovu treću četrtfinalnu trku odlučuje upravo igra iznenađenja.

Takmičari se bore za svaki poen, svaku reč, svaku ideju, svaku asocijaciju i tako do samog kraja. Promišljeno ulažu džokera, dupliraju svoje poene u igri, ali podjednako uključuju svoj misaoni pogon za svaku igru. A uspeh u igri na lica dece postavlja iskreni osmeh! Isti taj osmeh vidi se kad god Miljan čita nelogičnu priču, jer one jesu nelogične i to ih čini zabavnim.

Dr Ranko Rajović nam upravo objašnjava koji je smisao postojanja nelogičnih priča: ako je naš mozak organ za preživljavanje, kad sazna nešto što nije uobičajeno, on uključuje sve svoje regije da bi oktrio o čemu je reč. A kad dete često uključuje većinu svojih regija mozga, njegov mozak se bolje razvija i njegova inteligencija raste.

Ne propustite jedanaestu epizodu u subotu 12. novembra, tačno u 12:05č i tačno na Prvom programu Televizije Srbije. Ako vam promakne epizoda, reprizno emitovanje je u nedelju u 8:30č na Drugom programu, a epizoda se odmah posle emitovanja postavlja na youtube-kanal. Za sve one koji nisu u mogućnosti da gledaju epizodu preko malih ekrana, mogu da je gledaju i na našem portalu www.rtsplaneta.rs.

Urednica i scenaristkinja kviza je Jelena Popadić Sumić, autor kviza dr Ranko Rajović, autor pitanja Vuk Rajović, kome je, uz pomoć Marine Ilić i Katarine Rajović, dodeljena i supervizorska palica. Scenograf je Goran Joskimović, kompozitor Milan Stanković SevdahBABY, spiker Dragan Vučelić, a najveći navijač i prijatelj naših takmičara je glumac voditelj - Miljan Prljeta! Kviz je proizveden u produkciji Tradegator011.

Kviz je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Saveza učitelja Srbije i Udruženja vaspitača Vojvodine.

Najlepše je učenje - učenje kroz igru!

NTC kviz NTC kviz

Autor:
RTS

„NTC kviz“ se emituje svake subote u 12:05č na Prvom programu Televizije Srbije. U pitanju je prava moždana avantura, koju začinjava velika količina dečje radosti. A radosti je najviše u igri i zato smo u pomoć pozvali prijatelja dece i velikog zagovornika igre, tvorca NTC sistema učenja, dr Ranka Rajovića! [ detaljnije ]