Čitaj mi!

Kristina, srebrna medalja i jedan saksofon

Poslednje četvrtfinale u subotu, 19. novembra tačno u 12.09 č na Prvom programu Televizije Srbije odlučiće ko su naši polufinalisti! Posebno je zadovoljstvo i još veća čast bila ugostiti Kristinu Vasić, mladu saksofonistkinju, koja ima samo deset godina i osvojila je srebrnu medalju na međunarodnom takmičenju.

Navikli smo već da od autora kviza, dr Ranka Rajovića, u svakoj epizodi kviza saznamo nešto važno i korisno kada je razvoj dece u pitanju. Ovog puta dr Rajović će nam govoriti o tome koliko je okruženje značajno. Doktor postavlja ovakvo pitanje: ako se rodi zdravo dete i stavimo ga u belu sobu i ono ni sa kim ne komunicira, ni sa kim se ne igra, da li će to dete imati razvoj kao ostala deca? Pa, naravno da ne. I onda dolazi do ključnog pitanja: da li je za zdrav razvoj bitnija genetika ili okruženje? Bitna su oba, i podjednako su bitna oba!

Znamo da se okruženje mnogo promenilo od vremena kada su roditelji dece bili mali. Svet je drugačiji, izazovi su drugačiji, okolnosti su drugačije. Logično sledi da su onda potrebne i nove tehnike kojima ćemo pospešivati pravilan i radostan razvoj dece. I upravo zbog tog nastale su mnoge NTC-tehnike, koje vežbamo kroz naš kviz, koji, kako se finale bliži, sve više liči na pravi dvoboj.

U jednom takvom dvoboju učestvuju i Tim Nj i Tim Mozaik. Od oružja će koristiti asocijativno mišljenje, brzi prsti, mišljenje kroz pokret brzinom moždanih vijuga, a od tehnika slušnu pažnju, logično razmišljanje, pamćenje čak i u nelogičnim pričama.

I kada se taj dvoboj primakne kraju, u studio "NTC kviza" ušetaće brzi i veši prsti koji u dodiru sa saksofonom stvaraju magiju. U pitanju je Kristina Vasić, dobitnica srebrne medalje u sviranju saksofona na međunarodnom takmičenju u Budimpešti. Od nje ćemo saznati zašto svira baš saksofon, jer, priznaćete, to nije baš tako često.

Ona će pred naše četvrtfinaliste staviti zanimljiv zadatak: kad im odsvira jednu muzičku deonicu, takmičari će morati da pogode iz koje države dolazi kompozicija koju su čuli. Kako će se u tome snaći, saznaćemo u subotu, 19. novembra u 12.09 č na Prvom porgamu Televizije Srbije. Ako vam promakne epizoda, reprizno emitovanje je u nedelju u 8.30 č na Drugom programu, a epizoda se odmah posle emitovanja postavlja na youtube-kanal. Za sve one koji nisu u mogućnosti da gledaju epizodu preko malih ekrana, mogu da je gledaju i na našem portalu www.rtsplaneta.rs.

Urednica i scenaristkinja kviza je Jelena Popadić Sumić, autor kviza dr Ranko Rajović, autor pitanja Vuk Rajović, kome je, uz pomoć Marine Ilić i Katarine Rajović, dodeljena i supervizorska palica. Scenograf je Goran Joskimović, kompozitor Milan Stanković SevdahBABY, spiker Dragan Vučelić, a najveći navijač i prijatelj naših takmičara je glumac voditelj - Miljan Prljeta! Kviz je proizveden u produkciji Tradegator011.

Kviz je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Saveza učitelja Srbije i Udruženja vaspitača Vojvodine.

Najlepše je učenje - učenje kroz igru!

NTC kviz NTC kviz

Autor:
RTS

„NTC kviz“ se emituje svake subote u 12:05č na Prvom programu Televizije Srbije. U pitanju je prava moždana avantura, koju začinjava velika količina dečje radosti. A radosti je najviše u igri i zato smo u pomoć pozvali prijatelja dece i velikog zagovornika igre, tvorca NTC sistema učenja, dr Ranka Rajovića! [ detaljnije ]