Čitaj mi!

Zlatibor - u srcu zlatne planine

Zlatibor je danas prestonica domaćeg turizma i mesto koje godišnje poseti na hiljade turista. O njemu se poslednjih godina uveliko i naširoko priča širom Srbije i regiona. U toj priči neretko se pominje i zlatiborska gondola - atrakcija koja se zlatnim slovima upisala u anale domaćeg turizma, ali i na svetsku listu rekorda.

Gondola prelazi preko najlepših krajolika Zlatibora. Najatraktivnija vožnja je preko Ribničkog jezera, koje je tokom cele godine stecište mnogobrojnih izletnika. Na njemu se nalazi međustanica, gde je moguće napraviti pauzu i uživati u lepoti pejzaža i umirujućem svetlucanju vode pre nego što se nastavi put ka Torniku. A kako sunce najsjajnije sija na vrhu planine, pogled koji se ukaže kad dospete do Tornika, zaista je prizor za pamćenje.

Zlatibor ima mnoge tajne. Jedna od najčuvanijih, koja svakodnevno obelodani delić sebe hrabrim istraživačima njenih zagonetnih odaja je Stopića pećina. Impozantan ulaz visok 18, a širok između 30 i 40 metara prizor je od koga zastaje dah. U pitanju je jedan od najvećih pećinskih otvora u čitavoj Srbiji. A, to je tek početak otkrivanja magije ovog mesta!

Ova misteriozna dama nalazi se na severoistoku Zlatibora, između sela Rožanstva i Trnave. Interesovanje za nju traje već čitav vek, još od vremena čuvenog Jovana Cvijića koji je ovde obavio opširna istraživanja u prvoj deceniji dvadesetog veka. Još je tada bilo jasno da se ovo čudesno mesto mora čuvati i da je njegova prirodna i kulturna vrednost od neprocenjivog značaja. Čak i danas, radovi i istraživanja u Stopića pećini ne prestaju. Za goste se uređuju nove, još duže staze, kao i do sada neviđene prostorije.

Posle rekonstrukcije Kraljevog trga i sređivanja samog jezera koje je napunjeno čistom, izvorskom vodom ovaj, najpoznatiji simbol zlatne planine i bukvalno je zasijao novim sjajem. U veličanstvenom spektaklu igre vode i svetlosti iz večeri u veče uživaju svi gosti, bez obzira na godine, a planova za unapređenje ima još.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Natalija Bogdanović
Novinarka: Aleksandra Bogdanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević, Aleksandar Hovjetski
Montaža: Nemanja Radić