Čitaj mi!

Loznica

Ona je dom velikana. Kutak Srbije u kome je priroda bila široke ruke i svoje darove rasula po brdima i planinama neskrivene lepote. Kraj u kome se mnogo puta do sada branila sloboda. Mesto nastanka, postanka i opstanka Srbije u prošlosti, ali i grad zagledan u budućnost i vreme koje tek dolazi.

Nastanjena još u praistoriji, po predanju, ime je dobila po vinovoj lozi koja se počev od rimskog doba gajila u ovim krajevima. Prvi put se pominje u povelji kralja Milutina s početka 14. veka.

Na teritoriji opštine nalazi se jedno od najvažnijih sela u srpskoj istoriji - Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića.

Tršić je danas selo raskošne lepote i jedinstveni muzej na otvorenom. To je lokacija održavanja Vukovog sabora i mesto koji godišnje posete stotine đačkih ekskurzija. U njemu se nalazi Muzej jezika i pisma. Saborište, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su predstavljeni stari zanati, autentični objekti narodnog graditeljstva.

Manastir Tronošu su po predanju podigla braća Jugović koja su ovde boravila godinu dana pre Kosovske bitke. Trag ove legende sačuvan je u česmi devet Jugovića koja i danas stoji nedaleko od manastira, ali i u pesmi „Miloš među Latinima" u kojoj narodni pripovedač kaže: „... da vidite lijepu Tronošu, kod Loznice na r'jeci Tronoši, zadužbinu braće Jugovića"...

O lekovitosti i blagodetima koje pruža Banja Koviljača sigurno ste čuli. Ova „podrinjska lepotica" i dika i ponos čitave Loznice već godinama je jedan od najsavremenijih rehabilitacionih centara u Evropi i mesto koje, u potrazi za zdravljem, godišnje posete hiljade pacijenata svih generacija.

Najveći simbol banje je nadaleko poznati Kur-salon, jedinstveni dvorac koji je, po uzoru na onaj u Beču, još davne 1932. podigao kralj Aleksandar I Karađorđević.

A tamo, iznad Koviljače, uzdiže se moćno Gučevo, planina kojom još uvek caruje mir i blaženstvo netaknute prirode, oaza lekovitih biljaka i divljih životinja, ali i mesto gde se odigrala „bitka iznad oblaka".

Ako Loznici date šansu i zaista posetite ovaj grad, on će vam ljubav vratiti stostruko. Dok se graja i pesma budu širili svuda oko vas, i sami ćete se uveriti u njegovu posebnost.

Neverovatni spoj starog i novog, tradicionalnog i savremenog, prošlosti i budućnosti...

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Aleksandra Bogdanović
Snimatelj: Pavle Tanasijević
Montaža: Nemanja Radić