Čitaj mi!

Dejan Medaković, poslednji barokni Srbin

Ko je bio čovek koji je povezao Zagreb, Trst, Beč, Sentandreju i Hilandar sa Beogradom?

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, Vukove zadužbine, profesor istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu - elementi su formalne biografije Dejana Medakovića. Biografija istoričara umentosti i pisca više od 40 knjiga je gotovo romaneskna, a tako ju je i on sam tretirao ispisavši obimne memoare "Efemeris" u kojima piše hroniku porodice Medaković koja je i dvovekovna istorija Srba u Hrvatskoj o kojoj se tako malo zna.

Istovremeno, to je i priča o izbeglištvu koje je sasvim drugačije od zbegova iz 40-ih i kolona iz 90-ih godina prošlog veka.

Šta su građanske srpske porodice ostavile Zagrebu? Šta su iz tzv. rubnih područja donele u maticu? Kako je Velika seoba Srba pomogla naciji da se susretne sa zapadnoevropskom umetnošću i šta je nastalo iz tog susreta? Ko je bio čovek koji je otkrio da su i Srbi, uprkos suprotnim tvrdnjama iz susedstva, ipak imali epohu baroka?

O Dejanu Medakoviću govore:
Pavle Medaković, dirigent i sin Dejana Medakovića
Boško Suvajdžić, predsednik UO Vukove zadužbine
Zoran Kolundžija, urednik "Prometeja", izdavač dela Dejana Medakovića
Sanda Rašković Ivić, političarka, prijatelj porodice Medaković
Čedomir Višnjić, istoričar
Đorđe Matić, književnik

Autor emisije Dragana Ignjić, urednik Gorislav Papić.

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]