Čitaj mi!

Kaži mi tajnu

U okviru ovogodišnjeg Malog zimskog bioskopa imali smo priliku da pogledamo filmove iz Srbije, Japana, Hrvatske, Nemačke... Ove subote, 4. februara u 12:15č na Prvom programu Televizije Srbije utonućemo u priču filma iz 2019. koji dolazi iz Bugarske i zove se "Kaži mi tajnu".

Tajne ne smeju da se čuju, jer ne smeju ni da se kažu. Ako se kažu, više nisu tajne. Pa o kakvoj je tajni reč u ovom filmu, po scenariju i u režiji Petera Gaitandžijeva?

Devetogodišnji Anton uživa u bezbrižnom detinjstvu u svojoj dvorišnoj kućici sa svojom prijateljicom Nijom. S obzirom na to da nije baš savesno ispunio sve svoje obaveze, roditelji ga kažnjavaju tako što mu uskraćuju igranje. Ima li gore kazne za jedno dete? Ne baš. Anton želi samo da se vrati u svoju kućicu na drvetu i to, uz pomoć začudne aparature, uspeva da "čuje" Zlotar. Zlotar je inače odrastao čovek, koji nikada nije imao detinjstvo i živi u obližnjoj visokoj kuli.

Zlotar ima za Antona zanimnjivu ponudu: da se zamene na jedan dan - da Anton Zlotaru ustupi detinjstvo, a da se Anton jedan dan ponaša kao odrasla osoba i tako povrati poverenje svojih roditelja.

Čuvari Detinjstva su tu da paze da se dogovor izvrši kako treba. Anton, na izeneađenje svojih roditelja uživa u svojim novim moćima odrasle osobe, a Zlotar u svojoj igri sa decom. Ni jedan, ni drugi ne žele da se vrate u svoje prethodne živote.

Da li će udružene snage Čuvara detinjstva, Nija i Antonovi roditelji uspeti da poprave stvari, saznaćete ako budete uz Prvi program Televizije Srbije u subotu, 4. februara u 12:15č ili uz reprizu filma, uz Drugi program u nedelju, 5. februara u 8:30č.

Urednik Malog zimskog bioskopa je Branko Vučić.