Čitaj mi!

Geopolitički trenutak i pitanje statusa Kosova i Metohije

U poslednjih trideset godina svet nije bio više i oštrije podeljen nego danas, kakav to uticaj ima na pregovore Beograda i Prištine i pritiske da obe strane prihvate evropski plan za budućnost Kosova i Metohije.

Rat u Ukrajini će za nekoliko nedelja ići u drugu godinu trajanja i možemo reći da svet nije video dramatičnije geopolitičke promene od pada Berlinskog zida, s tim da je za razliku od tog vremena danas entuzijazam negativan.

U takvim okolnostima Beogradu i Prištini se iz Evropske unije nudi još uvek neobjavljeni plan za dugoročnije rešenje međusobnih odnosa i statusa Kosova i Metohije. Nijedna strana nije pokazala da joj plan odgovara, Priština odbija da ispuni i ono na šta se do sada obavezala, dok iz Beograda stižu poruke da je ponuda veoma blizu ako ne i preko crvenih linija oko kojih postoji saglasnost vlasti i najvećeg dela opozicije.

Kako Srbija može za sebe da izvuče više u situaciji gde Rusija nije dobrodošla kao posrednik, a Evropska unija i SAD nastoje da strane maksimalno približe "međusobnog priznanju" u nekom obliku? Da li situacija sa Ukrajinom ide na ruku Beogradu ili samo povećava nervozu zapadnih sila koje bi rešenje da ubrzaju.

O tome u emisiji "Takovska 10" razgovaraju:

Petar Petković, SNS

Veljko Odalović, SPS

Borko Stefanović, Stranka slobode i pravde

Milica Đurđević Stamenkovski, Srpska stranka "Zavetnici"

Emisiju uređuje i vodi Zoran Stanojević