Čitaj mi!

Kosovska java u Savetu Evrope i san o Ujedinjenim nacijama

Šta Srbija može da spreči kad je reč o kosovskom članstvu u međunarodnim organizacijama

Srbija neće dopustiti Prištini stolicu u UN. Za sada - nisu ni u interpolu, odustali su od kandidature za Unesko - najavljuju je tek krajem godine. Međutim, mnogo veće šanse Priština ima u Savetu Evrope, gde bi mogli da imaju podršku većine, a možda i u NATO-u, iako su tu 4 zemlje koje ne prizanju nezavisnost Kosova. Kako se odvija prijem u članstvo, šta Srbija može da spreči i kako da se ponaša u tim situacijama?

"U nedostatku bilo kakve šanse za priznanje od strane Srbije, jedina prava opcija da Kosovo okonča svoje stanje limba je spajanje sa Albanijom. To je takođe, ono što većina kosovskih Albanaca želi pošto je Kosovo veštačka tvorevina, država kojoj nedostaje nacija", rekao je nedavno Timoti Les. Ko mu je pretio zbog njegovih stavova da je stabilnost na Balkanu moguća jedino stvaranjem novih nacionalnih država i da li Balkan može da se nasloni na rešenje za Ukrajinu?

Nekada su u pank stilu snimili pesmu Šabana Šaulića: Dođi da ostarimo zajedno. Posle su provocirali nazivom albuma: Bombardiranje Srbije i Čačka. A sada kontroverzni riječki rokeri LET 3 idu u Liverpul da predstavljaju Hrvatsku sa pesmom u kojoj su neki videli Hitlera, neki Staljina i Putina a neke je čak njihov performans podsetio na "Oluju".

Urednik emisije: Gorislav Papić