Čitaj mi!

Dogovoreni rat? (Drugi deo)

Radio-televizija Srbije emituje drugi deo dokumentarnog filma "Tuđman, Milošević: Dogovoreni rat?".

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sreli su se tokom ratnih zbivanja ukupno 48 puta i to pretežno na marginama međunarodnih konferencija. Sve vreme rata, njih dvojica su bila u telefonskom kontaktu.

Tuđmanov šef Kabineta Hrvoje Šarinić je u periodu od 1993. do 1995. godine jedanaest puta dolazio u Beograd na tajne susrete sa Miloševićem. Jedan od poslednjih susreta bio je samo nekoliko dana nakon "Oluje".

Dva predesnika su stalno održavala kontakte, ali su se jedino u Karađorđevu i u Tikvešu početkom 1991. godine sreli samostalno. Mnogi tvrde da su upravo tokom ovih susreta Tuđman i Milošević našli zajednički jezik.

Šta su se dogovorili u Karađorđevu? O čemu su pričali? Kako se u dogovor uklapa Vukovar i Dubrovnik? Kako "Oluja"? Da li se sporazum dva lidera video i na terenu u Bosni? Ko je koga tu nadmudrio?

Odgovore na ova pitanja donosi novi dokumentarni film Tuđman, Milošević: Dogovoreni rat? autora Slađane Zarić i reditelja Filipa Čolovića koji će biti prikazan na Radio-televiziji Srbije u utorak i u sredu u 21.05.

To je ujedno prvi dokumentarni film koji se bavi odnosima predsednika dve najveće jugoslovenske republike, a koji je baziran na svedočenju tada najistaknutijih srpskih, hrvatskih, slovenačkih i bošnjačkih političara.

Autor dokumentarnog filma je Slađana Zarić, reditelj Filip Čolović. Novinar je Vesna Ilić, direktor fotografije Slobodan Grče, montažer Marija Bogičević.

Dokumentarac je sniman u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Urađen je u produkciji informativnog programa RTS-a. Reč je o dvodelnom dokumentarnom filmu, koji se u prvom delu bavi sastankom u Karađorđevu i Tikvešu i opšte tadašnjom uzavrelom situacijom u SFRJ.

Drugi deo filma o Tuđmanu i Miloševiću govori o situaciji na terenu, odnosno, donosi odgovor na pitanje da li se dogovor iz 1991. godine vidi u ratnim sukobima Srba i Hrvata koji su potom usledili. I to kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

broj komentara 34 pošalji komentar
(sreda, 29. jun 2011, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

u kom programu gledate drugi deo?
prvi mi radi u winampu drugi samo zvuk nista slika :(

(nedelja, 26. jun 2011, 17:12) - GothenburgMelodeath [neregistrovani]

. . .

Jako objektivan, i verovatno jedan od najboljih dokumentaraca sa temom rata 90ih koji je do sada napravljen. Svaka cast!

(nedelja, 26. jun 2011, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

cro

pa zar vi stvarno mislite da je bosna dijelita .pa da su je htijeli podijelit bila bi podijeljena,

(četvrtak, 23. jun 2011, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

viki

jugoslavija je bila jaka drzava koja nece biti nikada vise....

(četvrtak, 23. jun 2011, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

yugoslavija

nikad vise Yugoslavija mi Srbi da se okrenemo sami sebi,Da se manje svadjamo ,da se vise mnozimo i da damo vise inicijative svako od nas.Pokosimo korov ispred zgrade da ne bacamo otpatke gde stignemo a vlastima da vise brinu o svom narodu.

(četvrtak, 23. jun 2011, 17:11) - Zoran [neregistrovani]

Cestitke

Postovana redakcijo, izvrstan dokumentarac, jako objektivno napravljeno. Pokazuje svu tugu, jad i bijedu nasih politicara na prostorima bivse nam drzave. Posebno me odusevilo sto ste ukljucili sve politicare od Slovenije do Makedonije, to daje kredibilitet objektivnosti.

Srdacan pozdrav iz Kalgarija
p.s. objavio sam ovo na sve strane na Facebook-u, odjeknulo je nevidjenim interesom

(četvrtak, 23. jun 2011, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

Istorija

Pitali ste aktere događaja šta misle o tim događajima, ali se niste pitali da li ti akteri uopšte mogu govoriti drukčije nego što su govorili a da ne zapadnu u protivrečnost sa onim što su govorili kad su pravili šizofrenu istoriju koju ste nam prikazali. Postavka je naime i danas ista kao i onda,a to nije istorija nego drama.

(četvrtak, 23. jun 2011, 04:41) - anonymous [neregistrovani]

Pomracenje mitologije

Bez obzira na pitanje "objektivnosti" dokumentarca, "objektivnih" komentara "istoricara" i "povjesnicara", i "nevinih" saucesnika, moze se lepo reci:

E pa gospodo ex Jugosloveni svih vrsta trobojnica, pogledajte se, to vam je u sustini slika vas kakvi ste.

Nemojte uvek prebacivati krivicu na neke zavere iz inostranstva vec trazite zlo u sebi samima.

(četvrtak, 23. jun 2011, 04:30) - anonymous [neregistrovani]

yugoslavija

svi koji su huskali narode na rat gore ili ce goreti u paklu.

(četvrtak, 23. jun 2011, 03:53) - hercegovina [neregistrovani]

Kucan kao poklopac...

Zar je Kucan toliko relevantan da zavrsi emisiju pored Mesica ili pak Bulatovica. To je i manje bitno. Stalo jedne te iste izjave se pominju. Sta reci eto Tudjman i Milosevic su krivi s tim sto je ovaj drugi veci MANGAS, ipak je Srbin, pa tako i malo vise KRIV.
A ja se pitam dali ima i jedan stenogram koji Milosevica kompromituje kao onaj sa Briona gde Franjo kaze da Srbima treba zadat takav udarac da prosto nestanu.

P.S. Jeste li mozda kontaktirali pukivnika Aleksica ili njegove podredjene za potvrdu reci Alijinog savetnika? Interesujeme i druga strana.

Ocekivao sam vise posle prvog dela.

Pozdrav.

Merila vremena Merila vremena

Autor:
Slađana Zarić

Serijal dokumentarnih emisija „Merila vremena“ obuhvata filmove o ljudima i događajima koji su obeležili decenije koje su za nama. [ detaljnije ]