Vidik: Odgovorna umetnost i posledice

Godina je 1937. Mesto, Svetska izložba u Parizu. Širi društveni kontekst, Španski građanski rat. Izložena Pikasova Gernika na Svetskoj izložbi, i tada a i kasnije u budućnosti, tumačena je kao Događaj. Slika kao antiratni gest, reakcija na bombardovanje Gernike.

Dve godine kasnije počinje još jedna dvadesetovekovna katastrofa, Drugi svetski rat i pitanje da li je Pikasova Gernika mogla da na bilo koji način upozori na sve užase koje rat donosi, danas je retoričko.

Međutim, pitanje o odgovornosti umetnika prema svom radu i prema vremenu u kojem taj rad nastaje, aktuelno je i danas. U novom izdanju emisije Vidik koje priprema Redakcija za kulturu, govorimo o odgovornoj umetnosti i odgovornosti prema kulturi i umetnosti. Na jednoj strani su akteri koji umetnost stvaraju, na drugoj oni koji je primaju, podržavaju ili ne.

Kada je umetnost angažovana i kakav je to oblik odgovornosti, jesu li umetnici aktivni učesnici koji, stvarajući, tumače i kritikuju vremenski kontekst ili saučesnici u tom kontekstu i kakve su posledice tog procesa?

Odgovor na to pitanje, delom je i odgovor na pitanje u kakvom kulturnom i šire, društvenom i političkom vremenu, živimo danas. Gosti emisije su rediteljka Tanja Mandić Rigonat, pisac Srđan Tešin i članica organizacije Tačka komunikacije Virdžinija Đeković.

Urednice emisije su Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]