Vidik: O ljudskom dostojanstvu

Vidik u novoj emisiji govori o jednom od najznačajnijih pojmova koji određuju čovekovo postojanje, o dostojanstvu.

U knjizi "O demokratiji u Americi" Aleksis de Tokvil kaže: "Istinski dostojanstveno ponašanje sastoji se u tome da se čovek uvek pokaže na svom mestu, ni više ni niže, to je dostupno i seljaku i princu. U demokratiji se sva mesta čine neodređena, pa je otuda ponašanje gordo, a retko dostojanstveno."

Kroz istoriju dostojanstvo je različito tumačeno i shvatano. Ono je kao oblik svojevremeno bilo vlasništvo samo društvene elite, aristokratije, da bi vremenom počelo da se odnosi na sve ljude. Jedan od onih koji je prvi upotrebio izraz "čovekovo dostojanstvo" bio je filozof Imanuel Kant.

Danas kada govorimo o dostojanstvu vezujemo ga pre svega za ljudska prava. Ono se pominje u čuvenoj Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima UN(1948) gde se kaže: "Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima".

Koliko tačno znamo o dostojanstvu? Da li je, kao i ljudska prava u savremenom svetu i dostojanstvo, takođe, narušeno? Da li postoji dostojanstvo nacije i naroda i kako se ono čuva? Da li postoji dostojanstvo profesije i šta je sa njim u kriznom vremenu?

Na ove teme i pitanja govore gosti Vidika, koji priprema Opšteobrazovna redakcija, filozofi dr Miloš Đurković, dr Marinko Lolić i reditelj Lordan Zafranović.

Urednik emisije: Jasmina Vujnović Milošević.
Reditelj: Nenad Krkelić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 20. dec 2015, 19:02) - Природно право и људско достојанство [neregistrovani]

Ернст Блох и Дуци Симоновић

Када ће у Видику гостовати магистар правних наука и филозоф др Љубодраг Дуци Симоновић који о људском достојанству сведочи личним примером и својим теоријско-практичким ангажовањем на друштвеном и човечанском пољу? Инспирација за његово гостовање могла би да буде сјајна књига великог немачког филозофа Ернста Блоха ''Природно право и људско достојанство''.

Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]