Vidik: Jesmo li avangardni?

Kada je Eduar Mane početkom šezdesetih godina 19. veka predstavio svoj Doručak na travi, izazvalo je to reakciju građanstva i tradicionalnog načina mišljenja ali je značilo i podsticajni gest za novo i drugačije.

Početak dvadesetog veka doneo je mnoge avangardne pokrete u umetnosti i nadu u budućnost. Istovremeno je doneo i dva velika rata i, kao posledicu tih događaja, brojne potrese u svetu.

Ovo izdanje emisije Vidik posvećujemo pitanju i problemu avangardnog u umetnosti i društvu.

Kako danas sagledavamo iskustva avangarde, njen odnos prema tradicionalnom, kolektivnom i individualnom, imamo li autentičnu avangardu koja istražuje, tumači, kritikuje i kreira drugačije ili se pojam avangardnog iscrpeo u sadržajima pre stotinu godina?

Odgovor na pitanje jesmo li avangardni danas, u savremenom svetu i društvima opterećenim brojnim konfliktima odgovor je i na pitanje imamo li potencijal za autentično novo i alternativu.

Gosti su kustoskinja Maja Ćirić, pesnik, umetnik i direktor Zavoda za kulturu Vojvodine Vladimir Kopicl i pisac, esejista i novinar Velimir Ćurgus Kazimir.

Urednice emisije: Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 11. mar 2016, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Похвала

Све похвале за најквалитетнију емисију на телевизији (уопште).
Волела бих да се емисија приказује мало раније и да има и репризни термин.
Само тако наставите! Квалитетом се борите против глупости, која се свакодневно сервира на осталим програмима.

Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]