Vidik: Zavist i ljubomora

Vidik u novoj emisiji, koji priprema Opšteobrazovna redakcija, govori o ljubomori i zavisti, u hrišćanstvu smrtnim gresima ali zapravo emocijama koje u sebe uvlače čitav niz emocija od besa, mržnje, preko patnje, strepnje, uznemirenosti do očaja.

U našem društvu suočeni smo sa poražavajućom činjenicom da se gotovo svakodnevno u medijima govori o ubistvima najbližih, a najčešći razlog i uzrok je ljubomora.

U knjizi "Ljubomora" Piter Tuhi iznosi podatak da je 17 posto ubistava u Engleskoj izvršeno zbog opsesivne ljubomore.

Ljubomora može da ima i konstruktivnu ulogu u društvu, a njeno poimanje i doživljavanje razlikovalo se kroz istoriju ali je zavisilo i od toga o kojoj kulturi ili društvu je reč.

Ljubomoru je teško rečima opisati pa je zato ona i nezaobilazni deo umetnosti, slikarstva, kljiževnosti, muzike, pozorišta i filma.

Piter Tuhi najavljuje da će XXI vek biti vek ljubomore i zavisti zbog povećane narcisoidnosti i ogromne ljudske težnje za sticanjem bogatsva.

Šta je ljubomora a šta zavist, kada nastupa opsesivna ljubomora i kako se sa njom suočiti, da li su pojedine grupe izložnije ovoj emociji, kako je ona viđena u umetnosti ali i u različitim kulturama, neka su od pitanja na koje odgovore daju gosti Vidika, antropolog, prof. dr Nada Sekulić, filozof, prof. dr Aleksandar Fatić, pozorišni reditelj dr Vlatko Ilić i psihoterapeut Zoran Milivojević.

Urednik: Jasmina Vujnović Milošević

Reditelj: Nenad Krkelić

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 07. maj 2016, 23:09) - Elizabeta [neregistrovani]

Pohvale

Izvanredni Nada Sekulic i Vlatko Ilic, sve pohvale za emisiju Vidik, jedinu koja neguje dijalog i kriticku misao na RTS-u i sire!

(subota, 16. apr 2016, 00:30) - Кнежевић Милан [neregistrovani]

верни гледалац

Добри гости, лепо обрађена тема. Посебно бих издвојио Фатића, као "најхрабријег"; треба ствари јасно и прецизно именовати, а он је у томе предњачио...

(četvrtak, 24. mar 2016, 00:19) - anonymous [neregistrovani]

Сигмунд Фројд, Вилхелм Рајх, Ерих Фром, друштвена репресија, целовито ослобођење, зрела сексуалност, будуће слободно друштво, аутентична личност...

Гости Видика на овакве животне теме могу бити и психолози и психотерапеути проф. др Гордана Јовановић, проф. др Душица Лечић - Тошевски, проф. др Љиљана Клисић и проф. др Петар Јевремовић.

(utorak, 22. mar 2016, 02:04) - anonymous [neregistrovani]

Kapitalizam, ličnost, seksualnost i muško-ženski odnosi

Bilo bi veoma ohrabrujuće videti i čuti u emisiji Vidik na ovu tabuiziranu temu psihologe i psihoterapeute prof. dr Milu Alečković i prof. dr Snežanu Milenković, neuronaučnika i neuroseksologa prof. dr Jovu Toševskog, kao i filozofa prof. dr Hrvoja Jurića.

(nedelja, 20. mar 2016, 11:30) - Борисав [neregistrovani]

Крај

... ће да поцркају од љубоморе. Крај дискусије.
Ма, дигни руку, дигни обадве! Дигни руке од свега...
Нека иде бестрага.

(nedelja, 20. mar 2016, 00:15) - PolK [neregistrovani]

Sjajan sklop gostiju

Još jedna fantastična emisija. Naročito mi se dopada način na koji se biraju gosti. Gotovo uvek se neki fenomen kritički rasvetljava sa pozicija više nauka.

Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]