Hristos voskrese, radost donese - Kovilj

Povodom najvećeg praznika u hrišćanskoj godini Redakcija za obrazovanje i nauku Kulturno-obrazovnog programa snimila je u manastiru Kovilju i njegovoj neposrednoj okolini vaskršnju emisiju. Emisija ima zadatak da gledaocima pruži edukaciju o velikom prazniku, događajima u vezi sa njim i samom praznovanju Vaskrsa.

Kroz emisiju gledaoce će na svojevrsan način voditi starešina manastira Kovilj, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, Vladika Jegarski Porfirije.

Gledaoci će kroz emisiju saznati zašto Vaskrs smatramo najvećim hrišćanskim praznikom, koji su događaji obeležili poslednju nedelju Hristovog zemaljskog života - Veliku nedelju. Takođe, saznaćemo više o Velikom petku, Velikoj suboti - danu između Hristovog stradanja i Vaskrsenja i o samom najradosnijem danu koji svedoči pobedu života nad smrću, svetla nad tamom - Vaskrsu. Vaskršnja emisija pružiće gledaocima i duhovnu pouku o najvećim hrišćanskim i, možemo reći, univerzalnim ljudskim vrednostima, ljubavi među ljudima, ljubavi za sve što je stvorio Gospod, o milosrđu i svakako, praštanju.

Vladika Jegarski Porfirije govoriće i o suštini posta, njegovom značenju i značaju. Emisija će pružiti pouku i o načinu samog praznovanja Vaskrsa, o liturgiji, praznovanju u zajednici sa crkvom i o lepim običajima koji upotpunjuju praznovanje. Među njima je svakako najstariji i najrasprostranjeniji običaj farbanja jaja, koji sobom nosi i lepu simboliku o neprekidnom, večitom životu.

Prazničnom duhu emisije "Hristos voskrese radost donese", doprineće i stihovi naših poznatih pesnika posvećeni Vaskrsu, među kojima su i stihovi J. J. Zmaja. Stihove govori glumica Maja Ladolež. Naša predstavnica na Dečijoj pesmi Evrvizije, koja je održana na Kipru, Maja Mazić, otpevaće u emisiji i nekoliko duhovnih pesama.

Sve to snimano je u jedinstvenom ambijentu manastira Kovilj na levoj obali Dunava. Poseban duhovni i umetnički doživljaj gledaocima će pružiti živopis manastirske kapele, koji sadrži retko viđenu kompoziciju Hristovog stradanja i Vaskrsenja.

Autor emisije je urednik Milica Bajić Đogo, snimatelj Petar Vujanić.

broj komentara 0 pošalji komentar