Studio znanja: Mikro i makro

Kako uopšte da znamo šta je veliko, a šta malo? Na koji način funkcioniše svet na mikro, a kako na makro nivou? Koji zakoni se kriju iza te priče? Kako se oni provlače kroz različite naučne discipline koje opisuju naše postojanje, kretanje, ponašanje?

Ove nedelje je pred nama pravi izazov - tema koja intrigira brojne naučnike, a najjači vetar u leđa joj u poslednjih 100 godina daju fizičari, počevši od Ajnštajna, preko Hajzenberga, Stivena Hokinga, pa sve do jednog od naših današnjih gostiju. Proučavajući makro-kosmos i otkrivajući njegove tajne, čovek sve više saznaje o mikrokosmosu i upoznaje sebe, otkriva svoje korene koji su tamo negde duboko u svemiru. Upravo u te tajne uputiće nas jedan od naših trenutno najpoznatijih naučnika u svetu, kvantni fizičar - prof. dr Vlatko Vedral.

Jedno od naučnih otkrića koje je svakako promenilo naš način razmišljanja o sveukupnosti Univerzuma je Votson-Krikova spirala - DNK lanac. Mikro i makrosvet od ćelije, preko tkiva, organa i čitavog našeg organizma je tema o kojoj ćemo razgovarati sa prof. dr Goranom Brajuškovićem sa Biološkog fakulteta.

Prof. dr Kristina Brajović Car će nam objasniti kako bismo u psihološkom smislu mogli da definišemo naš mikrosvet i makrosvet, da li bismo mogli da naravimo paralelu sa individualnim nesvesnim i kolektivnim nesvesnim, od čega zavisi snaga naše slobodne volje i otpornot da se suprotstavimo većini. U teorije velikih filozofa i njihovo shvatanje mikro i makrokosmosa uputiće nas prof. dr Vladimir Gvozden sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. O jazu koji postoji u svetu ekonomije na mikro i makro nivou govoriće nam dr Bojan Ristić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U skladu sa temom ove emisije, kao mikroskopske čestice koje svojim kretnjama čitavu vasionu održavaju na okupu, članovi naše publike zaplesaće u "Studiju znanja" i dočarati nam lepotu i fizičke zakone veštine koja ih povezuje. Reč je o malim i velikim baletskim plesačima iz Škole kraljevske akademije za igru u Srbiji čiji je centar u Londonu. Pridružite nam se!

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović Kovačević
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar