Studio znanja: Heroj

Heroj je onaj koji ima hrabrosti za svoju sudbinu, rekao je Herman Hese. U ovonedeljnom "Studiju znanja" bavimo se herojima, kako postaju i da li svako od nas može to da bude.

Kažu da se ništa na ovom svetu se ne može postići bez hrabrosti, a po Aristotelovim rečima - hrabrost je najveći ljudski kvalitet pored časti. Kako čovek može da postane heroj upitaćemo psihijatra i psihoterapeuta profesora dr Nevenu Čalovski Hercog.

Koje arhetipove heroja susrećemo u literaturi, kako ih doživljavamo u stvarnosti i na koji način fizika objašnjava njihove supermoći. Gosti sa kojima ćemo razgovarati su antropološkinja dr Jelena Vasiljević, naučna saradnica u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, teoretičar književnosti profesor dr Jelena Pilipović sa Filološkog fakulteta i fizičar Vladimir Veljić sa Instituta za fiziku.

A od arhetipa u književnosti do onoga u savremenoj umetnosti, motiv heroja je prisutan u mnogim varijantama. Od sedme umetnosti preselio se na ekrane u našim domovima, a sa njima sada možemo da se identifikujemo, pa čak i da njima upravljamo džojsticima. Pogađate, u pitanju su video igrice. O superherojima u svetu video igara, više će nam reći Nikola Mitić iz ekipe Kofa gejms.

Na Nauci na sceni biće raspevano. Naša specijalna, muzička gošća biće Sanja Vučić, džez, rege i dab pevačica i njen kolega gitarista Stefan Aćimović. Oni će nas podsetiti na neke od pesama u kojima je glavni motiv upravo heroj.

Sve je ove nedelje posvećeno herojima. Svi bismo mi voleli da to budemo. A među našom publikom su oni koji su to i ostvarili, te su nagrađeni i nagradom "Podvig godine". Upoznaćemo ih tokom emisije, to su Ognjen Damljanović, Ivan Perišić, Igor Milosavljević i Jovana Leposavić.

Razgovarali smo o arhetipovima heroja u književnosti, a mnogi od njih oličeni su i u pozorištu. Od starogrčke heroine Antigone, do Ahmeta Nurudina Meše Selimovića recimo, mnogo različitih junaka živi u pozorištu. Neke od njih na našim "televizijskim daskama" u našem studiju dočaraće nam umetnica Narodnog pozorišta u Beogradu, Vanja Ejdus, koja je između ostalog oživela tragičnu heroinu antičkog teatra, Antigonu.

Od antike se kaže da je hrabrost vrsta spasenja. Pa kako da ljudi budu hrabri i šta znači biti heroj, potrudićemo se da saznamo ove nedelje u "Studiju znanja".

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar