Kulturna baština Srbije: Geopark Đavolja Varoš - Kosanica

Geoparkovi su posebna kategorija zaštićenih područja. Za ovaj koncept zaštite svugde u svetu nadležan je, pre svega Unesko.

Naše institucije i stručnjaci poslednjih godina obavljaju detaljna istraživanja na terenu, sistematizuju i valorizuju istraženo pripremajći nominaciju šireg područja Đavolje varoši za geopark. Ta istraživanja sve vreme pratila je ekipa serije Kulturna baština Srbije. Sve je zabeleženo kamerom i pretočeno u emisiju.

Gledaoci RTS-a imaće ekskluzivnu priliku da saznaju o velikoj vulkanskoj aktivnosti pre 30-40 miliona godina i geološkim i geomorfološkim fenomenima koji su posledica tih burnih događanja u dalekoj prošlosti. U emisiji će prof. dr Vladica Cvetkovićt na plastičnom eksperimentu pokazati kako je nastala Đavolja varoš. Ekipa je snimila ostatke kaldere nekadašnjeg mega vulkana na Radanu, fenomen neverovatno očuvanih bazaltnih stubova nastalih pre tačno 33 miliona godina druge geološke fenomene koji područje Radan planine izdvajaju od ostalih i preporučuju za geopark.

U savremenom turizmu interesovanja za geoparkove doživljava svuda u svetu pravi "bum". Daleka prošlost od pre više desetina miliona godina budi maštu čoveka i podstiče na mnoga pitanja. Odgovore na najvažnija pitanja daće ova emisija.

Urednik i autor je Milica Bajić Đogo, snimatelji su Vasko Vasović i Dragan Živić, montažer Milan Radičević, a režija Lela Janić i Milica Bajić Đogo.

broj komentara 0 pošalji komentar