Čudesni svet fosila: Skrivena blaga prirode

Dinosauri s perjem

Pre sto četrdeset miliona godina, tokom perioda krede, kada su dinosauri bili na vrhuncu, na Zemlji je bilo puno vulkana čije su erupcije povremeno zatrpavale lokalni ekosistem.

Do skora se smatralo da su dinosauri izumrli u katastrofi koja je pogodila Zemlju pre šezdeset pet miliona godina. Međutim, danas znamo da nije tako.

Otkriće fosilizovanog perja u Kini, starog sto šezdeset miliona godina, iz korena je promenilo naše shvatanje onoga što se dogodilo sa dinosaurima. Postoje dokazi da su oni evoluirali u razne neočekivane i egzotične vrste, među kojima su i preci ptica.

Danas postoji više od deset hiljada vrsta ptica. One vladaju vazduhom, kopnom i vodom. Neke su se prilagodile svim trima staništima, poput blune. A ko su im bili preci tokom evolucije?
U Kini su nam iznenađujuća otkrića dala nove odgovore.

U neposrednoj blizini užurbanog centra Pekinga nalazi se svetska istraživačka institucija - Institut za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka. U njemu se nalazi i mali državni muzej prepun fosila iz doba dinosaura. Reč dinosaur znači grozan gušter, i sredinom 19. veka pretpostavljalo se da su oni, mada ogromni i zastrašujući, to i bili.

Početkom devedesetih, na severu Kine otkriveni su neobični novi fosili. Ti fosili su nam otkrili neka svojstva dinosaura koja su slici koju smo o njima imali dali novi sjaj. Perje. A otkriće iz 2012. godine potpuno je promenilo naše poimanje izgleda najčuvenijeg od svih dinosaura - tiranosaura reksa.

Urednik je Nevena Todorović.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar