Brodčerč

Nakon uspešne serije "Downton Abbey" iz 2010, nijedan projekat nije toliko uzdrmao britansku televizijsku scenu kao „Brodčerč“ (Broadchurch). Jedna od najpopularnijih drama u Britaniji emitovaće se od utorka do petka u 21 čas na RTS 2.

Autor i scenarista serije Kris Čibnal (zaslužan i za druge britanske projekte poput serija "Život na Marsu" i "Dr. Who") uspeo je u svom naumu i napravio je netipičnu kriminalističku seriju nimalo nalik onima koje se već godinama emituju u Americi i Evropi, seriju s inteligentnom pričom koja u svakoj novoj epizodi otkriva rešenja novih zagonetki i pokazuje gledaocima koliko jedna tragedija može ostaviti traga i na ostale članove porodice, ali i na zajednicu toliko blisku da joj je nemoguće sakriti najdublje tajne.

Radnja: Policijski inspektor, Alek Hardi, tajno je došao u priobalni gradić Brodčerč, nakon incidenta u bivšoj stanici. Hteo je da ostane anoniman dok interna kontrola ne razreši njegov status, ali otkriće mrtvog dečaka Denija Latimera ispod litice na glavnoj plaži promeniće taj plan.

Hardi se ubrzo nalazi u teškoj situaciji jer, osim što se nalazi u gradiću u kojem ne zna nikoga, a sugrađani znaju sve o svakome, slučaj ubistva dečaka vodiće načelnica Eli Miler, koja je i sama bliska sa žrtvinom porodicom. Denijeva majka Bet, otac Mark i sestra Kloi istraumirani su smrću, baš kao i cela zajednica koju je ova tragedija duboko pogodila. Dok traže dokaze o ubici, detektiv Hardi i načelnica Miler bore se s vremenom, ali i medijskim ludilom koje svakom danom raste, uterujući strah građanima Brodčerča jer ne znaju identitet ubice koji i dalje šeta ulicama...

Već nakon četvrte epizode, svi Britanci su želeli da saznaju ko je ubica. Mediji su uveliko počeli da nagađaju, kladionice su postavile mogućnost klađenja na osam ponuđenih imena najsumnjivijih likova, a cela nacija nije toliko iščekivala odgovor još iz vremena 1980-tih kada se tražio identitet osobe koja je pucala na Džej Ara u seriji "Dalas".

Kako bi zadržali u tajnosti identitet ubice do samog emitovanja poslednje epizode, televizijski kanal ITV, koji je emitovao seriju u Velikoj Britaniji, je poslednju epizodu "Brodčerča" držao u tajnom sefu, a samo je 29 ljudi znalo ko je ubica, odnosno glavni glumci, uži tim produkcije, autor i šefovi televizijske kuće ITV.

Uloge: Olivija Kolman, Dejvid Tenant, Džudi Vitejker, Adam Vilson...

Režija: Euros Lin, Džejms Strong

broj komentara 0 pošalji komentar