Verovatni slučaj

Godina 1981. u nemirnoj Poljskoj, umire otac studenta medicine Viteka, a on traži odsustvo od godinu dana na univerzitetu kako bi dobro razmislio o svom daljem zanimanju za medicinu. (Blind Chance, 1987)

Odlučuje da putuje u Varšavu, ali dok trči za vozom na stanici, desiće se tri moguća scenarija. U prvoj mogućoj situaciji, Vitek stiže do voza, sreće se sa svojom bivšom ljubavi koja sada pripada anti-komunističkom ilegalnom pokretu i pridružuje se partiji nakon spašavanja demonstranata koji su zarobljeni u zgradi kao taoci.

U drugoj mogućnosti, Viteka hvata stražar na stanici, dok pokušava da stigne voz, odvodi ga na sud i osuđuje na trideset dana rada u zajednici. Tu se pridružuje grupi studenata koji su protiv sistema, objavljujući radove u ilegalnoj štampi. Dok njegove drugove uhapse vladini agenti, Vitek ulazi u ljubavnu vezu sa sestrom prijatelja iz detinjstva i beži iz zatvora. Međutim, njegovi bivši drugovi veruju da je on izdajnik.

U trećoj mogućoj situaciji, Vitek ne stiže na voz i odlučuje da se vrati na univerzitet i završi studije medicine. Oženi se sa njegovom devojkom Olgom i diplomira. Oni postaju uspešni lekari i Vitek prihvati da putuje u Pariz da prezentuje predavanja dekana koji je bio osramoćen kada je njegov sin uhapšen u jednom pokretu protiv vlade. Ipak, sve tri mogućnosti ne donose sreću Viteku...

Uloge: Boguslav Linda, Boguslava Pavelec, Zbignjev Zapašijevič...

Režija: Kšištof Kišlovski

broj komentara 0 pošalji komentar