Naučni ntervju: Kit Devlin

Kit Devlin profesor je matematike na "Univerzitetu Stenford" i suosnivač i predsednik obrazovno-tehnološke kompanije "Brain-Quake", koja se bavi razvojem video-igara za učenje matematike. Pisac je brojnih studija, radova i knjiga poput "Matematički gen" i "Nedovršena igra". Devlin je posetio Srbiju u sklopu promocije svoje najnovije knjige "U potrazi za Fibonačijem".

Radio je i kao stručni saradnik na scenariju TV serije "Brojevi" koja se emitovala i kod nas. Od 1987. godine trajno je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama gde na Nacionalnom radiju vodi subotnju emisiju posvećenu, pre svega, matematičkim temama. Zahvaljujući ovom angažmanu, u američkoj javnosti je postao poznat kao "The Math Guy", odnosno "Matiša".

U februaru je svoj boravak u Srbiji iskoristio da populariše matematiku u Kragujevcu i Novom Sadu, ali i u Beogradu - pa je tako njegova publika mogla čuti dva predavanja: "Matematika u 21. veku" i "Matematika u obrazovanju i javnom životu".

Ekskluzivno za emisiju "Naučni intervju" Devlin će razgonetati matematičke enigme, pričati o temama svojih knjiga, kao i o tome zašto je matematika neophodna i zabavna.

Urednik i voditelj emisije: Dragana Daničić

broj komentara 0 pošalji komentar