Kraljica Natalija Obrenović

Kraljica Natalija Obrenović, jedan je od najzanimljivijih likova dinastije Obrenović. Njena sudbina supruge, majke, kneginje i kraljice je istorija lične, porodične i nacionalne tragike jednog vremena.

Izuzetno obrazovana, lepa i ponosna, sa darom da čuva dinastiju i srpske interese, doživela je potpuni krah na svim poljima. Bila je hrabra, pametna i uporna. Izgleda da su joj upravo te osobine i presudile.

Razvela se, ne svojom voljom i krivicom. Proterana je iz Srbije, koju je volela i koja je nju veoma volela. Ponižena i osramoćena pred kraj svog dugog života prosila je u Parizu, gde je živela u katoličkom samostanu.

Patila je za ubijenim sinom Aleksandrom Obrenovićem. Bez igde ikoga svog, pred kraj života napisala je memoare, koje je predala S. Cukiću, rođaku rediteljke Mire Trailović, koja je memoare ostaliva Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Na osnovu te memoarske građe nastala je emisija "Kraljica Natalija", koju potpisuju urednik i scenarista Jelena Radovanov-Živanović i reditelj Violeta Nedanovski.

broj komentara 0 pošalji komentar