Rani radovi

Rani radovi na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. u Beogradu: tri mladića i devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice. (1969)

U želji da "promene svet", nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike, da "probude svest" ljudi, da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bedom ali i sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Bivaju i hapšeni.

Frustrirani što je planirana revolucija neostvarena, tri mladića odlučuju da eliminišu Jugoslavu, svedoka njihove nesposobnosti. Pucaju u nju, prekrivaju je partijskom zastavom, pale njeno telo, pa od nameravane akcije ostaje taman stub dima koji se diže u nebo.

Poruka na kraju filma glasi:

Oni koji revoluciju izvedu tek do pola, samo kopaju sebi grob.

- Antoan de Sen-Žist

Pripada ostvarenjima crnog talasa. Film je od strane cenzure odobren za javno prikazivanje 8. marta 1969, a pod optužbom "uznemiravanja jugoslovenske javnosti" bio na sudskom procesu koji je počeo 23. juna 1969. Film je prvobitno zabranjen a tek 1982. odobren za javno prikazivanje.

Uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Marko Nikolić...

Režija: Želimir Žilnikbroj komentara 0 pošalji komentar