Kulturni centar

Na šta tačno mislimo kada kažemo nezavisna kulturna scena? Umetnost koja nastaje na nezavisnoj ili vaninstitucionalnoj kulturnoj sceni obično se definiše kroz eksperiment, inovaciju, potragu za novim izrazima ili sadržajima, kao i razvoj kritičkih praksi. Ipak, to su odrednice koje često karakterišu i dela koja pripadaju mejnstrimu, odnosno institucionalnom umetničkom delovanju.

U večerašnjem izdanju, Kulturni centar traga za definicijom, kao i značajem nezavisne kulturne scene u Srbiji, ali i tematsko-formalnim karakteristikama njene produkcije.

U emisiji govore Milica Pekić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, Gordana Goncić, dramaturškinja i direktorka Kulturnog centra Beograd, Ivana Koraksić i Ana Popović, pozorišne rediteljke, Mirjana Boba Stojadinović, vizuelna umetnica, Ana Marija Grbić i Ivan Potić, pesnici, Nada Savić, filmska i televizijska producentkinja i Tanja Krsmanović, direktorka izdavačke kuće Menart Srbija.

Gost nedelje je multimedijalni umetnik Božidar Mandić.

U emisiji će biti reči i o beogradskoj premijeri predstave "Banović Strahinja", koprodukciji Narodnog pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i Šabačkog pozorišta, izložbi savremene ruske fotografije "Povezanost" u Kvaki 22, izložbi "Kolažiranje baroknog Beograda" u Muzeju primenjene umetnosti, kao i o izdanju "1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš". Rubrika Jubilej je posvećena sedamdesetogodišnjici beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, a Fenomen povratku vinila na tržište. Gost Tanke linije je dizajner Sava Čvek.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Gost urednik emisije: Ana Tasić
Reditelji: Ivan Bukvić i Goran Nikolić
Montažer: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Aleksandar Žikić, Saša Janjić, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Hristina Gajović, Marija Nenezić.
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar