Studio znanja: Da li smo sami

Statistika kaže da je veća šansa da nekoliko puta jedna osoba dobije na igrama na sreću, nego da među oko 100 milijardi planeta u našoj Galaksiji nema života sem nas. U ovonedeljnom "Studiju znanja" smo zato istražili verovatnoću da negde u univerzumu postoji život sličan našem.

"Gde su svi?!", glasi čuveni Fermijev paradoks, koji nam govori mnogo o tome da je izvesno da naučnici slute da život van Zemlje postoji, ali da od njega još nema opipljivog traga ni glasa. Da li i kakav život van Zemlje može postojati, u "Studiju znanja" upitaćemo naše goste - to su profesor dr Tijana Prodanović, astrofizičar sa Departmana za fiziku Univerziteta u Novom Sadu, profesor dr Peđa Janjaćković, astrobiolog, sa Biološkog fakulteta u Beogradu i dr Milan Stojanović, astrofizičar, iz Astronomske opservatorije Beograd.

Šta nam kažu nova istraživanja? Kako bi mogao da izgleda život van Zemlje? Koje sve teorije zavera postoje u vezi sa tim i zašto? Kako bi izgledao susret sa našim svemirskim komšijama? Sve to upitaćemo profesora dr Anđelku Kovačević, šefa Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Vanzemaljci su najčešće predstavljani kao mali zeleni. Zašto je to tako? Kako su izgrađeni u ljudskoj mašti? Predrasude o njihovom izgledu raširene su najviše usled uticaja filma. Kako i zašto, upitaćemo Radoslava Zelenovića, nekada dugogodišnjeg direktora Kinoteke, danas upravnika Audio-vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju SANU.

I ove nedelje raspoloženi smo da cupkamo uz muziku, a lajtmotiv nam je svemir, pa ćemo se prisetiti svih pesama koje govore o malim zelenim. Naši muzički gosti su mladi muzičari iz Pozorišta na Terazijama, pevačica Tatjana Matejić i gitarista Vojin Nenadović.

Naša publika dolazi iz Astronomske opservatorije Beograd i oni znaju gde da gledaju u svojoj potrazi za vanzemaljcima, a mi ćemo ih zamoliti da to otkriju i nama. Pratite "Studio znanja".

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 04. maj 2018, 19:01) - momcilo p [neregistrovani]

uzbudljiv sadrzaj

Ova emisija, i ceo naucni program, sluze na cast Javnom servisu! Svaka cast!

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]