Zavodljiva televizija - Kreatori serija: Lola Đukić i Novak Novak

Povodom jubileja 60 godina Televizije, Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa RTS-a pripremila je mini serijal pod nazivom "Zavodljiva televizija - Kreatori serija".

Polusatne emisije posvećene su rediteljima i scenaristima: Loli Đukiću i Novaku Novaku, Siniši Paviću, Zdravku Šotri, Gordanu Mihiću i Milovanu Vitezoviću.

Reč je o stilizovanom dokumentarnom programu koji kroz izjave sagovornika: kreatora serija, glumaca, TV kritičara, antropologa, istoričara filma, sociologa kulture ili dramaturga, osvetljava njegovo delo definišući društveni okvir kroz analizu i kritički osvrt, uz seriozan pristup koji je dramaturški osmišljen tako da vešto zavodi gledaoca u onoj meri koliko su to činile i serije o kojima se govori.

Brojnim insertima u svakoj epizodi, ilustrovana je priča, vođena diskretnom naracijom sa blagim sentimentom.

Pre nego što su kuće dobile televizore, televizori dobili boju, a televizija više kanala, autorski dvojac poznat kao Lola i Novak otpočeli su svoju pionirsku avanturu stvaranja zavodljivog sveta televizije. Krajem pedesetih godina prošlog veka Lola i Novak stvorili su novu epohu u životu nekadašnje Jugoslavije - epohu televizije, a njihove igrane serije poput Servisne stanice, Sačulatca, Pozorišta u kući, Licem u naličje, i mnogih drugih, praznile su ulice i donosile humor u sve brojnije domove sa novim čudom tehnologije - televizorom.

U emisiji učestvuju: prof. Boško Milin, dramaturg, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Ljiljana Lašić, glumica i dramski pisac i Zdravko Šotra reditelj i scenarista.

Glavni i odgovorni urednik Nebojša Bradić, urednik serijala Lidija Božić, dramaturg Krstina Đuković, autor špice Dragan Bulović, direktor fotografije Vladimir Marković, montažer Miroslav Nikolov, muzički urednik Silvija Milošević, pomoćnik reditelja Ljiljana Reković, realizator Sanja Redžić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2018, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Preporuka

Interesantna i poucna emisija, preporuka svima

(subota, 12. maj 2018, 20:59) - Svetlana [neregistrovani]

Vreme za pamćenje

Uživala sam gledajući ovu lepu emisiju. Blaga nota nostalgije, pametno odabrani sagovornici i gledalac je već u vremenu mladalačkog entuzijazma i želje za dokazivanjem, koje je donelo rezultate vredne svakog poštovanja.

(petak, 11. maj 2018, 23:17) - Marko [neregistrovani]

25 minuta kvalitetnog programa

Svaka čast uredniku na ideji i kreativnosti, treba imati češće emisije sličnog sadržaja, pravo osveženje u današnjem svetu televizije!

(petak, 11. maj 2018, 22:31) - Katarina [neregistrovani]

Zavodljiva televizija

Divan i poučan način da se obeleži 60 godine televizije, uz vraćanje na sam početak i podsetnik šta televizija treba da predstavlja! U iščekivanju sledeće epizode...

(petak, 11. maj 2018, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Izvanredno!

Izvanredna emisija. Divno podsecanje na ono najbolje po cemu je RTS bio I ostao prepoznatljiv. Steta sto nije emitovana na prvom.programu u udarnijem terminu.