Čitanje pozorišta: Nešto je trulo u državi klošmerlijanskoj

Od Klošmerla, preko Betajnove do Zrenjanina.

Radnja većine komada po kojima su nastale predstave o kojima ćemo razgovarati u ovoj epizodi odvija se početkom prošlog veka. Toliko je vremena prošlo, a njihova aktuelnost ne jenjava. Suočen sa tom činjenicom, čovek ne može da se ne zapita u kakvom mi to vremenu i društvu živimo?

Predstavom u Beogradskom dramskom pozorištu reditelj Kokan Mladenović vratio se na beogradsku pozorišnu scenu posle pet godina, a nakon višegodišnjeg obračuna sa istom. U predstavi Klošmerl do apsurdnog zapleta i čitavog niza sukoba na ivici građanskog rata dolazi onog trenutka kada gradonačelnik izmišljenog gradića na jugu Francuske obnaroduje svoju "originalnu" zamisao da na glavnom trgu, vizavi crkve, podigne javni pisoar, na opšte dobro svih građana, a u slavu javnog morala i kolektivne higijene.

Predstava Kralj Betajnove, po tekstu Ivana Cankara, u režiji Milana Neškovića, izneverila je velika očekivanja i, na izvestan način, podelila publiku, kritiku i upravu jednog od naših najznačajnijih pozorišta koje je ovom predstavom, kojom je pre 70 godina otvoreno pozorište, obeležilo veliku godišnjicu.

Ovu epizodu završavamo osvrtom na Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Najstariji pozorišni festival u zemlji održan je ove godine u Zrenjaninu, a publika je, iz večeri u veče, ispunjavala salu do poslednjeg mesta. Na kraju, kako to biva, odluke žirija neke su razočarale, a druge obradovale.

U emisije govore Kokan Mladenović, Nenad Jezdić, Dimitrije Kokanov, Valentin Vencel i Goran Ibrajter.

Autor i urednik serijala: Slobodan Savić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2018, 04:25) - Neša [neregistrovani]

Ah...

U svetu izvrnutih vrednosti umetnost nije umetnost.

Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]