Kratki film o ubijanju

Mračan i nasilan film za kog je Kišlovski 1988. godine dobio nagradu žirija u Kanu. Film se bavi problematikom ubistva i smrtne kazne kroz priču glavnog junaka, dvadesetogodišnjeg Jaceka. (Krótki film o zabijaniu/A Short Film About Killing, 1988)

On je besperspektivni lutalica koji, bez ikakvog vidljivog motiva, brutalno ubija nepoznatog vozača taksija. Biva uhvaćen i osuđen na smrt. Za advokata mu je dodeljen mladi Pijotr Balicki, koji kroz svoje prvo vatreno krštenje preispituje i svoj cinični stav prema sudstvu i pravnom poretku uopšte.

Osim Kana film je osvojio i Evropsku filmsku nagradu na prvoj dodeli 1988. godine.
Film je izazvao mnoge kontroverze da je pokrenuo zahtev za ukidanje smrtne kazne.
Mnogi kritičari tvrde da se radi o izuzetnom remek delu evropske kinematografije obzirom na savršenost filmske celine u odnosu na prostor i vreme u kom se ona odvija.

Uz socijalni komentar i motive kojima se film bavi, takođe je hvaljena i impresivna fotografija Slavomira Idzijaka, koji je koristio preko 600 različitih filtera da bi još naglasio mračan ton filma.

Kratki film o ubijanju, snimljen je kao segment Kšištofovog Dekaloga inspirisanog sa 10 biblijskih zapovesti, nastalog u produkciji poljske televizije.

Uloge: Miroslav Baka, Kšištof Globic, Jan Tesarc...

Režija: Kšištof Kišlovski

broj komentara 0 pošalji komentar