Trezor: O radu na seriji "Dokumentarno veče" od 1987. do 1991, zatim drugi deo emisije

Timski rad i Dokumentarno veče

Timski rad (skraćena verzija) - "Dokumentarizam na televiziji bi trebalo da bude pokušaj bekstva od površnosti, od brzog zaključivanja, nepotpunosti i pojednastovljavanja... Dokumentarizam se oslanja na autentičan TV zapis, i trudi se da ga pošteno plasira u svim njegovim značenjima. U postupku, to je istraživački posao koji nastoji da uzme u obzir sve dimenzije događaja kojim se bavi. Bilo da je reč o ljudskoj sudbini ili istorijskom događaju." - reči su Srebrenke Ilić za knjigu "Televizija: zrelo doba" Branke Otašević. Po toj definiciji i tom 'vjeruju' uređivala je Srebrenka Ilić seriju Dokumentarno veče, svakog četvrtka jednom mesečno od 1987. do 1991. bez ograničenja u trajanju, uživo iz studija, sa gostom ili ne, i sa prethodno dobro pripremljenim aktuelnim i provokativnim prilozima ili starim već zaboravljenim događajima, sada ponovo istraženim i upotpunjenim novim činjenicama.

- Učesnici: novinar Srebrenka Ilić (u TVB-RTS od 1972. do 2001), novinar Kamenko Katić (u TVB-RTS od 1962. do 2001), reditelj Branko Kičić (TVB-RTS od 1970. do 2012), sagovornik Bojana Andrić
- Dežurna posada Studija 3, reditelj Ramadan Demirović, urednik istraživač Milena Jekić Šotra, montažer Nada Dodig Zildžić, urednik Bojana Andrić
- Premijerno emitovano 29.06.2016. u "Trezoru", Redakcija za istoriografiju

Dokumentarno veče, drugi deo - u ovom delu Puriša Đorđević govori o planovima Stoleta Jankovića za realizaciju filmske serije u pet nastavaka pod nazivom Izdajnici, te kako je posle Jankovićeve smrti od prikupljenog materijala Puriša, kolegijalno, završio montažu jednog filma od prikupljenog materijala. Prikazuju se inserti iz tog filma, sa suđenja Draži Mihajloviću. Sledi na kraju i dvadesetominutni prilog, snimljen u montaži "Filmskih novosti" sa Draganom Mitrovićem, dugogodišnjim snimateljem i montažerom te filmske kuće. Mitrović bira inserte iz dokumentarnih filmova koje je montirao i govori o teškoćama i lepotama montažerskog posla.

- Učesnici: Puriša Đorđević, Dragan Mitrović; voditelji Srebrenka Ilić, Kamenko Katić
- Urednik Srebrenka Ilić, scenograf Sava Aćin, snimatelj Zoran Sinđelić, reditelj Branko Kičić
- Premijerno emitovano 24.06.1987, Redakcija dokumentarnog programa, urednik Srebrenka Ilić; reprizirano 01.03.2011. u "Trezoru"
 

broj komentara 0 pošalji komentar