Trezor: Drugi deo snimka "Memoari Prote Mateje Nenadovića" i drugi deo razgovora o monodrami i Ljubi Tadiću

Memoari Prote Mateje Nenadovića, Besede i Kuća na sred puta

Memoari Prote Mateje Nenadovića, Besede, drugi deo - Piše Prota Mateja Nenadović, a kazuje glumac Ljuba Tadić: "...Burna vremena novije srpske prošlosti bila su tesno povezana sa mojim životom. I kao što su ona promenljiva bila, tako je i moj život bio promenljiv.  Ja sam služio i gospodario, popovao i vojvodovao,  putovao po narodnom poslu daleke putove i kod kuće mirno sedeo i u mojoj bašti voće kalamio. Vojevao sam opasne ratove i uživao blagodet opšteg mira. S carevima govorio sam slobodno, a kadkad zbunio me govor prostog kmeta. Gonio sam neprijatelje i bežao od njih, živeo u svakom blagu i izobiliju i opet dolazio do sirotinje. Imao sam lepe kuće i gledao ih iz šume spaljene i srušene. Pred mojim šatorom vrištali su u srebro okićeni arapski hatovi i vozio sam se u svojim neokovanim taljigama. Vojvode iščekivali su zaposvesti iz mojih usta i opet sudba me dovodila da pred onima koji su bili moji panduri na noge ustajem. To je, deco, večna promenljivost sudbine koju sam rano poznao i protiv koje se nikad bunio nisam. Iz te promenljivosti naučite da se ne treba u sreći gorditi niti  u nesreći očajavati i da treba uvek ljubiti otečestvo svoje."

- Uloga Ljuba Tadić
- Adaptacija i pozorišna režija dr Branivoj Đorđević, TV režija direktnog prenosa Aleksandar Mandić
- Direktan prenos 31. marta 1976, reprizirano 7. jula 1979. povodom 175 godina Prvog srpskog ustanka; Redakcija dramskog programa, urednik Vasilije Popović; reprizirano u "Trezoru" 29. septembra 2003, 23. februara 2017. (Snimano 1976. na  dvoinčnoj elektromagnetnoj traci, snimak prebačen sa oštećenjima u slici i zvuku 1994. na jednoinčnu traku,  a danas se prikazuje kopija iz 2016. na DVC PRO kaseti)

Kuća na sred puta, drugi deo -  Aleksandar Mandić govori sada o tome kako je skoro trideset godina posle prvog izvođenje ovih "Beseda", Ljuba Tadić predložio da obnove predstavu, što su i učinili. "Pemijera je bila 2004. u Ateljeu 212, igralo se tu, a i putovalo po Srbiji. Pokrovitelj je bio Odbor za proslavu 200 godina Prvog ustanka. Igrali smo na više od dvadeset mesta u Srbiji, iz tog vremena sačuvao sam ovaj stočić i stolicu na kojoj je Ljuba sedeo, a kostim koji je Ljuba tada nosio predao sam Pozorišnom muzeju" - govori Mandić. A Bojana Andrić kazuje kako je 22. januara 2005. snimala u "Maderi" sećanja Ljube Tadića na svog velikog prijatelja, književnika Svetu Lukića, i kako je tada Ljuba tražio da kada umre obavezno udesi da se emituje njegov snimak iz 1981. kazivanja stihova Laze Kostića "Spomen na Ruvarca"... Ljuba Tadić, pozorišni, filmski i televizijski glumac, rođen je u Uroševcu, 31. maja 1929, umro je 27. oktobra 2005. godine

- Učesnici: reditelj Aleksandar Mandić, sagovornik Bojana Andrić
- Snimatelj Slaviša Jeremić, montažer Jovan Banović, YES-PRO Media Company
- Snimano 09.02.2018, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju
 

broj komentara 0 pošalji komentar