Nuklearni objekti Srbije

Institut Vinča, vodeća je naučno-istraživačka organizacija u Srbiji, od nacionalnog je značaja i brine o podizanju standarda i kvaliteta života građana. Oblasti istraživanja su fizika, hemija, biologija, energetika, zaštita od zračenja, kao i zaštita životne sredine.

U okviru instituta je i Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije", koje je osnovala Vlada Republike Srbije čiji je prioritet nuklearna sigurnost i bezbednost, kao i zaštita građana od mogućeg štetnog jonizujućeg zračenja.

Okruženi smo proizvodima koji u sebi sadrže opasne supstance, i kada se njihov životni vek završi, ako se ne zbrinu po standardima, lako mogu dospeti u životnu sredinu.

Tema današnje emisije je zaštita, tretman i skladištenje radioaktivnog otpada, kontrola kvaliteta vazduha.

Kroz niz zanimljivih tema o pojmu i važnosti radioekologije, pojmu radioaktivnosti u prirodi, radioaktivnom otpadu, zračenju i kontaminaciji, kao i zaštiti, vode nas vrhunski obrazovani stručnjaci u svojim oblastima, zaposleni u Nuklearnim objektima Srbije.

Sagovornici su: direktor Dalibor Arbutina, prof. dr Nataša Lazarević, prof. dr Ivan Knežević, prof. dr Milutin Jevremović, i dr.

Urednik Aleksandra Stojanović
Reditelj Nenad Krkelić

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2018, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Koliko je radioaktivnih ili toksicnih raketa i bombi palo na Srbiju i gradove?

Da li je neko merio radijaciju po gradovima.Prema univerzitetu u Solunu svaka krstareca raketa nosi 2,5 kg uranijuma radi stabilizacije putanje i verovatno kontaminacije u skrivenom nuklearnom ratu.Kako je na nis pala 71 raketa, postoje li merenja sa podrucja aerodroma, kasarni, brda gde su gadjane pvo i slicno!Postoje li i podaci o tim krstarecim raketama jer je vojska nalazila i neeksplodirale, koliko su radioaktivne i koji opasan otpad nose na sebi!Tokom 78 dana rata Niš je bombardovan čak 40 puta.Na grad su ispaljena 324 projektila, od toga 161 avionska bomba, 71 krstareća raketa i 8 grafitnih projektila kojima su gađana elektro postrojenja. Bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi.Niš je 52 dana bio pod vazdušnom opasnošću, a sirene su se oglašavale 129 puta.Poginulo je 56 ljudi a preko 200 je ranjeno.Od tog broja 25 su bili civili, 21 pripadnik VJ i 10 pripadnika MUP-a.