Životna sredina i zdravlje: Kretanjem do zdravlja

Previše sedenja i malo kretanja je globalni zdravstveni problem. Trend širenja gradova se nastavlja, a u njima često nedostaju parkovi, pešačke zone, prostor za rekreaciju, čist vazduh.

Širom planete ljudi su sve manje fizički aktivni zbog čega Svetska zdravstvena organizacija od 2002. godine obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti pod sloganom "Kretanjem do zdravlja". Cilj je očuvanje i unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja zbog čega je značajno podići svest o potrebi svakodnevnog fizičkog vežbanja.

Fizička aktivnost je svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije, odnosno sagoravanja kalorija. Bilo koja fizička aktivnost - bilo da je reč o pešačenju, vožnji bicikla, plesu, ili spremanju kuće - povezuje se sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, a pomaže i u kontroli telesne težine i očuvanju mentalnog zdravlja.

Svakodnevo vežbanje, navode stručnjaci, smanjuje stres, nervozu, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i doprinosi osećaju zadovoljstva. Ukratko, bićemo uspešniji ukoliko smo u pokretu.

Autor i urednik: Aleksandra Božović.

broj komentara 0 pošalji komentar