Pravo na sutra

Uzurpacija srpske imovine na Kosovu i Metohiji traje skoro dve decenije. Pravnici Besplatne pravne pomoći savetuju vlasnicima imovine u južnoj Pokrajini da na svakih šest meseci u katastru provere da li se njihova imovina vodi na njih.

U južnom delu Kosovske Mitrovice mnogim Srbima je posle proterivanja ostala velika imovina koju su uzurpirali Albanci. Srbi ne mogu da vrate svoje posede zbog bezbednosti. Nedaleko od Kosovske Mitrovice u selu Miroč kod Vučitrna dešava se drastičan primer bezvlašća. Svu imovinu u Miroču uzurpirao je jedan Albanac sa porodicom. I meštani susedne Gojbulje trpe pritisak jer im zabranjuju da obrađuju sopstveno imanje.

Kosovske institucije ne reaguju pa uzurpatori prolaze nekažnjeno, kažu pravnici Besplatne pravne pomoći koji rade na rešavanju imovinskih problema na Kosovu i Metohiji.

U martovskom pogromu iz Obilića su proterani svi Srbi, a njihova imovina je oteta. Neki od njih su zbog toga život nastavili u kolektivnim centrima, poput Trepčinog hotela 3 u Zvečanu.

Srbi koji imaju imovinski problem na Kosovu i Metohiji, Besplatnu pravnu pomoć mogu da potraže u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Vranju, Nišu, Kraljevu i Beogradu.

Autor emisije Svetlana Vukmirović
Snimatelji Aleksandar Stipić, Vladimir Jovanović
Rasveta Nebojša Milosavljević
Tonski snimatelj Miroslav Radišić
Montaža Goran Tomić
Realizacija Biljana Erdeljan

 

broj komentara 0 pošalji komentar