Kulturni centar

Večerašnji Kulturni centar posvećen je javnim spomenicima.

Polje javnih spomenika poprište je gde se ukrštaju ideologija, istorija, politika, etika, estetika, kreativnost, urbanizam, umetnost, ljudska sujeta i volja za moć, prošlost, sadašnjost, i budućnost. Borba za sticanje pozicija na toj mapi veoma je oštra. Važno je ko i na koji način odlučuje o tome čiji će spomenici biti postavljeni ili uklonjeni u jednoj sredini, ko će ih izraditi i finansirati, i gde će oni i kako biti postavljeni.

Skulpture u javnom prostoru na teritoriji nekog grada ili države forimiraju mapu znamenja koja šalje snažne poruke i daje jak pečat određenoj sredini.

Gosti emisije su: vajar, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Zdravko Joksimović, teoretičar umetnosti Svebor Midžić, hroničarka i spisateljica Neda Kovačević, istoričar umetnosti, profesor na Filozofkom fakultetu u Beogradu, dr Igor Borozan, skulptor Boris Deheljan, pi-ar Jugoslovenskog dramskog pozorišta Svetlana Paroški, pisac Milovan Marčetić, marketing menadžer, predsednik Centra za razvoj ideja Marko Zirojević, muzikolog i sociolog, predsednica udruženja LADA, Anđelka Đukić.

Gost nedelje je slikar i vizuelni umetnik, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, Čedomir Vasić.

Rubrika Jubilej posvećena je šezdesetom rođendanu najstarije samoposluge u Srbiji, a Fenomen - orijentalizmu. Gost Tanke linije je Švajcarac nastanjen u Beogradu, galerista David Laufer.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala i emisije: Danijela Purešević
Reditelji: Ivan Bukvić i Goran Nikolić
Montažer: Goran Mijić
Autori rubrika: Aleksandar S. Janković, Ana Tasić, Marija Nenezić, Katarina Mitrović, Aleksandar Žikić, Hristina Gajović, Jasmina Mijić.
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar