Osvajanje Arktika

Tridesete godine prošlog veka bile su zlatno doba sovjetskog istraživanja Arktika. To je bio period intenzivnog uspostavljanja Severnog morskog puta. Bilo je to vreme velike hrabrosti i romantike. I velikih teškoća. Jer zlatno arktičko doba poklopilo se sa najcrnjim periodom ruske istorije.

"Uzimajući u obzir ogromnu teritoriju koju zauzima naš krajnji sever, izuzetan značaj industrijskih grana koje se tamo mogu razviti kao neiscrpan izvor hrane za celu zemlju, kao i bogatstvo te oblasti krznima i drugim sirovinama koje treba da odigraju važnu ulogu u budućoj trgovini Rusije, savet smatra neophodnim postojanje organa koji bi upravljao svim pitanjima naučno-ekonomskog istraživanja severnih oblasti." Taj dokument je sastavila Posebna komisija Severnog fronta u februaru 1920. godine.

Još nije bio potpisan Tartuski mirovni sporazum, još nije bio streljan istaknuti ruski istraživač Severnog pola, viceadmiral Kolčak. A Arhangelsk se još nije bio predao boljševicima. Ali svima je ipak bilo jasno ko će upravljati svim bogatstvima krajnjeg severa, ko će istraživati mora Severnog ledenog okeana i duž njegovih obala krčiti Severni morski put.

broj komentara 0 pošalji komentar