Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Kako naći mir u duši

Vrema svakodnevnog života baca ljude u kovitlac nerešivih problema. Nemaju svi odbranbene mehanizme da se sa time izbore.

Mnogi sami posežu za lekovima, konsultuju se sa  prijateljima ali retko odlaze kod stručnjaka psihijatra i pshihologa koji bi na stručan način ukazao pomoć isto tako kao i kada odu kod lekara jer kašlju.

Stanje psihe je veoma vazno za funkcionisanje ličnosti i zato svaka promena ponašanja treba da upozori da nešto nije u redu.

Porodica često zanemari tu činjenicu a osoba kojoj se to događa tako živi i muči se.

Moj odlazak u dnevnu bolnicu "Dr Laza Lazarević" u Beogradu i razgovori sa lekarima psihijatrima, dr Aleksandrom Đerić, dr Ivanom Šosić-Barac radnim terapeutima Ivanom Krsmanović i Draganom Cmiljković i pacijentima pokazuje da je dnevna bolnica mesto gde ako imate problem možete otići i zatražiti pomoć isto tako kao i kada odete u dom zdravlja na pregled ili da Vam prepišu lek.

Važno je da ljudi prepoznaju stanje u kome se nalaze, da na vreme zatraže pomoć i shvate da se oboljenje duše leči i da izlečeni čovek od mentalne bolesti može da se vrati svim svojim  aktivnostima kao i da tokom lečenja može da obavlja svoje dužnosti.

Strah od mentalnih oboljenja treba da bude isti kao i strah od svih drugih bolesti, jer u telu nalazi se duša koja isto tako ima prava da se razboli.

broj komentara 0 pošalji komentar