Kratki film o ljubavi

Tomek, mladić iz sirotišta, pošto ukrade teleskop iz školske radionice, posmatra svake večeri Magdu. Usamljenost prekraćuje radeći u pošti, studirajući jezike. Čak uzima i posao raznosača mleka ne bi li joj se približio. (Krótki film o milosci, 1988)

Za njega, park koji deli njihove dve zgrade zapravo je čitav svemir, a prozor u koji gleda daleka zvezda, dom koji nikada nije imao. Otuda, iako Magda često menja muškarce, on razvija duboku ljubav prema njoj. A onda, kad ona doživi neprijatnost u pošti njegovom krivicom, on odluči da joj sve kaže... Ona ga odbija izjavom kako ne veruje u ljubav... Očajan, Tomek pokuša samoubistvo nakon čega će se njihove uloge izmeniti.

Kišlovski 1988. godine snima deset kratkih filmova tzv. Dekalog, zasnovanih na motivima deset božjih zapovesti. Filmovi su snimljeni uz pomoć poljske i televizije Zapadne Nemačke. Zamišljen kao epizode iz života stanovnika varšavskog solitera, ciklus je postao jedan od najzapaženih ostvarenja prošlog veka. Na početku planiran kao projekat deset režisera, Kišlovski odustaje od ideje zbog organizatorskih problema i preuzima režiju za svih deset filmova. Epizode pet i šest Kratki film o ubijanju i Kratki film o ljubavi snimljene su i kao dugometražni filmovi i postigli su značajne uspehe na međunarodnim festivalima.

Uloge: Grašina Šapolovska, Olaf Lubašenko, Stefanija Ivinska...

Režija: Kšištof Kišlovski

broj komentara 0 pošalji komentar