Trezor: Na današnji dan 1991. počelo emitovanje prvih RTS programa posredstvom evropskog satelita Eutelsat

Satelitska televizija i Satelitska stanica u Krnjači

Satelitska televizija - Ugovor o zakupu satelita Eutelsat 1, potpisali su jula 1991. v.d. generalnog direktora RTB Ratomir Vico i generalni direktor PTT Srbije Milorad Jakšić. RTB je počeo da emituje svoje radio i televizijske programe posredstvom satelita direktno za gledaoce i slušaoce u dijaspori, za Evropu (EUTELSAT) od 14. maja 1991. godine i Severnu Ameriku (PANAMSAT) od 19. novembra 1993. godine Programi su emitovani svakodnevno u intervalu od 18 do 24 časa po lokalnom vremenu, kako za Evropu, tako i za SAD i Kanadu.
Ceo vidi te svet  - naslov emisije je parafraza upozorenja koje je bilo u upotrebi od 1929. za spikere Radio Beograda kada se u studiju upali signalna lampica iznad mikrofona ("Crvena svetlost kad sine, vasione talasi brzi, tvoj već prenose glas - ceo sluša te svet). Jedan čovek iz tehnike i drugi iz programa kao neposredni učesnici novog programa, govore za "Trezor", kako je u praksi izgledalo prvo kontinuirano emitovanje - preko satelita - za svet na dva kontinenta. Jakša Šćekić,  tadašnji rukovodilac Odeljenja za razvoj satelitske i kablovske televizije, govori o izboru programa, o simultanom prevođenju Dnevnika na engleski, spominje saradnike: Slobodan Bukvić, Dragutin Marković, Slavica Rankov, govori o dvoje mladih ljudi Slaviši Veselinoviću i Ivanu Štukalu koji su kasnije poginuli u bombardovanju zgrade RTS-a u Aberdarevoj... Inženjer Velimir Žugić govori o tehničkim performansama, a finansiranju celog projekta, o rokovima i uspešnom početku. Septembra 1991. godine osnovan je Centar za informisanje inostrane javnosti, kasnije Redakcija programa za inostranstvo.

- Učestvuju: dipl. inž. Velimir Žugić, novinar Jakša Šćekić, sagovornik Bojana Andrić
- Snimano 11.04.2008, premijerno emitovano 17.04.2008, reprizirano 10.12.2015; Redakcija za istoriografiju

Satelitska stanica u Krnjači (odlomak) - Za prenos analognog signala do satelita, RTS je koristila fiksnu satelitsku stanicu u Krnjači kod Beograda, od 1991. godine. Prečnik parabolične antene je bio 7 metara. Objekat, oprema i parabolična antena bili su smešteni uz objekte ST predajnika u Krnjači, koji je podignut 1961. godine. Tokom NATO agresije, stanica u Krnjači koja je omogućavala čujnost 202, I i II programa Radio-Beograda, te vidljivost programa Televizije Beograd na evropskom i američkom kontinentu, gađana je dva puta, 23. i 29. aprila 1999. godine i potpuno uništena. Ekipa "Trezora" zajedno sa veteranima "radijašima" i "televizijancima" ETV, posetila je Krnjaču 3. juna 2009. i zabeležila istorijat ove emisione stanice od njenog nastanka 1961. i kasnijeg razvoja, podizanje satelitskog predajnika, do njene nasilne smrti ... U današnjem skraćenom izdanju dajemo samo nekoliko izjava prisutnih inženjera i tehničara.

- Realizacija: Milan Rakić, Bojan Danilović, Ljuba Jovanović, Milena Jekić, Gordana Grdanović, Milorad Ćitić, Bojana Andrić
- Snimano 03.06.2009, premijerno emitovano 29.04.2010, reprizirano 11.12.2015; Radakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar