Koridori

Pripreme za letnju turističku sezonu su uveliko u toku. Mnogi će, da bi do željene destinacije stigli što pre, koristiti avio-prevoz kao najbrži i najbezbedniji.

Sezonu, pored avio-kompanija spremno dočekuje i Kontola letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, koja u ovom trenutku može da pruži usluge za obim saobraćaja od deset miliona putnika.

SMATSA planira da ove godine započne nove projekte čiji cilj nije samo razvoj beogradskog aerodroma, već i čitave mreže manjih aerodroma u Srbiji. Namera je da Niš, Kraljevo, Ponikve i Vršac budu pokriveni najsavremenijom opremom za navigaciju vazduhoplova. Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Evropska investiciona banka odobrila je nedavno kredit u iznosu od 45 miliona evra koji će biti iskorišćen za modernizaciju kako bi se ispunili evropski standardi i uspostavilo jedinstveno evropsko nebo. O projektima koje će SMATSA realizovati, za emisiju "Koridori" govori Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Ekipa emisije Koridori obišla je radove na, delu glavne transportne žile kucavice, istočnom kraku Koridora 10 koja povezuje Malu Aziju i Zapadnu Evropu. Najveći deo auto-puta E80, od Niša do granice sa Bugarskom, koji je dug 87 kilometara, već je završen i pušten u saobraćaj. Trenutno su najintenzivniji radovi na povezivanju novoizgrađenih deonica kod Pirota kako bi se povezala deonica ka Staničenju i Beloj Palanci, sa deonicom prema tunelima na zapadnoj strani Pirota, odnosno prema Dimitrovgradu u dužini od 4,3 km. U toku su i intenzivni radovi i na deonici Bancarevo-Crvena Reka koja je duga 12,3 kilometara i koja je jedna od najtežih deonica na istočnom kraku Koridora 10.

Obišli smo i radove koji se izvode na izgradnji novog mosta preko reke Save i Kolubare. Most se nalazi na budućoj trasi auto-puta od Surčina do Obrenovca. Ovo je deonica takozvanog Koridora 11 koja spaja trasu auto-puta sa Obilaznicom oko Beograda na Koridoru 10. Ukupna dužina deonice Surčin - Obrenovac iznosi 17,6 kilometara. U tom sklopu nalazi se i novi most čija je izgradnja uveliko u toku preko ušća reke Save i Kolubare. Ovaj objekat je najznačajniji na trasi auto-puta čija će ukupna dužina biti oko 1600 metara.

Urednik emisije je Goran Maslar.

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]