Srpska ekonomija

Razvoj država u regionu Zapadnog Balkana direktno utiče na privredni rast i razvoj Srbije. Saradnja Srbije sa državama u okruženju pruža priliku za bolje pozicioniranje srpskih proizvoda u regionu i poboljšanje stopa domaćeg izvoza.

Republika Makedonija je značajan trgovinski partner Srbije. U ekonomskoj razmeni sa Republikom Makedonijom Srbija ostvaruje suficit. Aktuelne vlasti u Makedoniji smatraju da postoji dodatni prostor za proširenje saradnje ne samo sa Srbijom, već i sa ostalim državama na Zapadnom Balkanu. Vicepremijer u Vladi Republike Makedonije Kočo Anđušev, zadužen za ekonomska pitanja smatra da je regionalna saradnja u oblasti ekonomije najbolji osnov za poboljšanje standarda građana i političkih prilika u okruženju.

O novim merama koje sprovodi Vlada Makedonije na putu ekonomskog rasta i održivosti, o saradnji makedonske države sa ostalim zemljama u okruženju, o značaju pristupanja Republike Makedonije u NATO, o statusu i pravima osoba sa invaliditetom na domaćem tržištu rada, kao i o najnovijim aktuelnostima iz sveta ekonomije i finansija u Srbiji i regionu za Srpsku ekonomiju govore: Kočo Anđušev, vicepremijer u Vladi Republike Makedonije, Mila Carovska, ministarka za rad i socijalna pitanja, Krešnik Bekteši, ministar ekonomije, Radovan Vukadinović, profesor na Univerzitetu u Zagrebu, Ilber Šela, profesor na Univerzitetu Jugoistočna Evropa u Tetovu i Biljana Jelenković Paspalj iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

broj komentara 0 pošalji komentar