U svetu

Turska i Srbija su zemlje stožeri regiona i dobri odnosi između dve zemlje, obezbediće sigurnost i stabilnost u ovom delu Evrope.

Turska, kada je reč o Srbiji, nastupa konstruktivno i prijateljski. U poslednjih nekoliko godina tursko-srpski odnosi su napredovali na svim poljima. Ključna reč više nije samo prijateljstvo, već i posao. Pre desetak godina trgovinska razmena dve zemlje bila je svega 117 miliona evra, a prošle godine osam i po puta veća, gotovo milijardu evra.

Da li je sadašnja ekonomska saradnja između Srbije i Turske zadovoljavajuća i može li se unaprediti? O tome za Spoljnopolitički magazin U svetu govori ambasador Republike Turske u Beogardu, nj.e. Tanžu Bilgič. Vlada Turske planira i restauraciju istorijskih znamenitosti zajedničkog kulturnog nasleđa u Srbiji preko svoje Agencije za međunarodnu koordinaciju i saradnju kao što su tvrđava Ram na Dunavu, česma Mehmed-paše Sokolovića, Damad Ali-pašino turbe, "Male stepenice" na Kalemegdanu, hamam parnog kupatila u Dušanovoj ulici u Beogradu, i nekoliko lokaliteta nedaleko od Novog Pazara i Raške. Na tom spisku je i obnovu Starog grada i Kasapčića mosta u Užicu jer je taj grad bio drugi po veličini za vreme Osmanskog carstva, posle Beograda.

Urednik emisije Nebojša Kotlajić.

broj komentara 0 pošalji komentar
U svetu U svetu

Autor:
RTS

Emisija "U svetu" je spoljnopolitički magazin koji jednom nedeljno donosi pregled najvažnijih svetskih zbivanja. [ detaljnije ]