Kulturni centar

Pre sto godina formirana je država koja je tokom svog postojanja, do 1992. godine, menjala nazive i društveno politički sistem. Danas je ona prošlost a jedan oblik sećanja na nju je jugonostalgija.

Novo izdanje Kulturnog centra postavlja pitanje odnosa kulture i umetnosti prema jugoslovenskoj državnoj zajednici i prema jugonostalgiji. Gde se susreću nostalgija i kritički odnos prema prošlom i kako sve to korespondira sa sadašnjicom. Gosti emisije su istoričarka dr Ivana Pantelić, dramaturg Filip Vujošević, Lada Stevanović iz Centra za jugoslovenske studije, glumice Hana Selimović i Milica Mihailović, vizuelna umetnica Ana Adamović, predstavnica Jugotona Natalija Cajić, prof. dr Gojko Tešić, glavna urednica IKRende Slađana Novaković.

Sa gostom nedelje, piscem Ivanom Ivanjijem, razgovaramo o Jugoslaviji i jugonostalgiji, spisateljskom poslu i dinamičnom odnosu između prošlog i sadašnjeg.

Predstavljamo izložbu koja problematizuje svet interneta, predstavu Smrt fašizmu Minje Bogavac i moderan roman mlade spisateljice Marije Pavlović koja daje zanimljivu analizu odnosa digitalne i analogne stvarnosti.

Đekna je među nama i danas, posle trideset godina. Podsećamo na njen jubilej i analiziramo značaj kultne serije Živka Nikolića a ispitujemo i fenomen trejlera i tizera, kako su nastali, šta pokazuju i može li se bez njih.

Tankom linijom između pozitivnih i negativnih utisaka hoda rediteljka Minja Bogavac.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa, Nebojša Bradić
Kreativni direktor, Boris Miljković
Urednica serijala, Danijela Purešević
Urednica emisije, Marija Nenezić
Montažerke, Maja Kokić i Marija Arsenijević
Reditelji, Ivan Bukvić i Goran Nikolić

broj komentara 0 pošalji komentar