Edu global

Tokom poslednjih 10 godina došlo je do tehnološke evolucije koja je omogućila izradu ekonomičnih rešenje za moderan uzgoj domaćih životinja.

Na jednoj farmi u Škotskoj stočari paze na krave uz pomoć pametnog telefona. Roboti mere zapreminu i sastav mleka svake krave. Farmerima trebaju ovakvi podaci, da bi krave bile zdravije i davale više kvalitetnog mleka. U okviru Evropskog projekta za održivu i efikasnu poljoprivredu, ovakve pametne inovacije su deo istraživanja na 24 farme u Velikoj Britaniji.

Naučnici sa Instituta za fiziku u Beogradu otkrili su, prvi u svetu, prednosti korišćenja energije hladne plazme u poljoprivredi.

U Srbiji se izrađuju karte plodnosti zemljišta koje pokazuju gde su najbolji uslovi za uzgoj određenih biljnih kultura i useva.

Predstavljamo rezultate istraživanja uloga, stavova i položaja žena profesionalno angažovanih u sektoru održive energetike, klimatskih promena i zaštite životne sredine, kao i žena u domaćinstvima. U istraživanju je učestvovalo preko hiljadu žena iz cele Srbije.

Samsa je malo ostrvo na obali Danske na kojem živi 4 hiljade stanovnika. To je primer održive zajednice koja se oslanja na lokalnu vlast i uključivanje u zajedničke aktivnosti i ciljeve. Sadašnji cilj je oslobađanje od fosilnih goriva do 2030. godine.

Urednik emisije: Jelena Radović Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar