Spaliti posle čitanja

U filmu braća Koen mešaju različite žanrove - komediju, satiru, farsu, u priči o bivšem agentu CIA, dvoje zaposlenih u teretani i izgubljenom disku koji možda sadrži vrlo poverljiv materijal. (Burn After Reading, 2008)

Spaliti nakon čitanja govori o trci sa vremenom kao i patnji likova od stravičnih posledica svojih postupaka, nezaobilaznom elementu u filmovima braće Koen.

Ozborn Koks je operativac CIA kome ne cvetaju ruže ni na poslu, ni kod kuće. Pošto je zbog problema s alkoholom poslovno degradiran, on daje otkaz, a uskoro saznaje i da njegova supruga Kejti želi razvod. Suočen s viškom slobodnog vremena, odlučuje na napiše memoare o svom uzbudljivom životu u Agenciji.

Zauzet pisanjem, uopšte ne primećuje da njegova supruga ima ljubavnika - Harija Ferera, zgodnog, ali seksualno opterećenog agenta obezbeđenja Trezora SAD, koji putem Interneta stupa u kontakte sa ženama.

Po savetu brakorazvodnog advokata, žena kopira hrpu Ozbornovih dokumenata iz kompjutera kako bi dobila što jasniji uvid u finansijsko stanje svoga muža. Međutim, ona ne zna da se među tim dokumentima nalazi i nešto što nipošto ne bi smelo da izađe u javnost - popis tajnih agenata CIA.

Ubrzo potom disk sa podacima bude izgubljen u lokalnoj teretani i padne u ruke radnika teretane, Čedu i Lindi.

U želji da dobro unovče disk, oni pokušavaju da ucene Koksa. Pošto ne dobiju željenu cenu, odlučuju da disk ponude Rusima, što će svima dodatno zakomplikovati živote.

Uloge u filmu tumače, Bred Pit, Džordž Kluni, Džon Malkovič, Tilda Svinton, Ričard Dženkins i drugi.

Režija: Braća Koen

broj komentara 0 pošalji komentar