Dramski ponedeljak: Karađorđeva smrt

Veliki srpski glumci: Pavle Vuisić

Četvrti i poslednji naslov koji emitujemo u okviru "Dramskog ponedeljka" u maju, u okviru ciklusa "Veliki srpski glumci: Pavle Vuisić", biće ostvarenje "Karađorđeva smrt". Ovaj film, koji je po scenariju Danka Popovića režirao Đorđe Kadijević 1983. godine, emitujemo 28. maja 2018. godine.

U leto 1817. godine Karađorđe se vraća u Srbiju posle dužeg boravka u Rusiji. Sa njim je samo verni pratilac Naum. Skriven u Radovanjskom lugu, na trlu seljaka Dragića, Karađorđe pokušava da preko svoga kuma Vujice dođe u vezu sa knezom Milošem.

Njegov cilj je ustanak svih balkanskih naroda - za konačno oslobođenje od turskog ropstva. Svestan da pojavom Karađorđa padaju u vodu sve dotadašnje borbe u Drugom srpskom ustanku, kao i njegovi lični vladalački planovi, Miloš se ne odaziva tom pozivu.

U sukobu oprečnih političkih koncepcija i u borbi za vlast priprema se ubistvo Karađorđa. Njegova odsečena glava stiže pred beogradskog pašu Marašliju, Miloš se tim činom oslobodio Karađorđa, ali i začeo tešku dramu svoje savesti.

Uloge: Aleksandar Berček, Marko Nikolić, Pavle Vuisić, Miodrag Radovanović, Gorica Popović, Bora Todorović, Miodrag Krstović, Jovan Janićijević, Toma Kuruzović, Ljubomir Ćipranić...

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Đorđe Kadijević
scenario: Danko Popović
direktor fotografije: Bratislav Grbić
scenograf: Stevo Škorić
kostimograf: Hajdana Bulajić
montažer: Mira Mitić

broj komentara 0 pošalji komentar