Srpska ekonomija

Samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana koji je prošle nedelje održan u Sofiji predstavlja još jedan pokazatelj da je potrebno mnogo toga da se uradi u okvirima Zapadnog Balkana kako bi se države ovog regiona približile učlanjenju u Evropsku uniju. Glavna tema na ovom samitu bila je regionalno povezivanje, međutim kako su naglasili predstavnici Evropske unije, ne kao alternativa evropskim integracija, već kao dodatni generator u tom procesu.

Francuski predsednik Emanuel Makron možda je bio najprecizniciji u svojim izjavama tokom održavanja samita u Sofiji. Nije dao prazna obećanja građanima država na Zapadnom Balkanu i poslao je jasnu poruku koja glasil: "Prvo reformisanje unutar Evropske unije, pa nakon toga učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana". I da ne bi bilo konfuzije, francuski predsednik je svoju poruku pojasnio rekavši da jedino uz reformisanu i jaču Evropsku uniju može da se očekuje kvalitetna integracija Zapadnog Balkana na osnovu koje bi obe strane bile na dobiti.

O zaključcima samita u Sofiji, o očekivanjima i perspektivama za države Zapadnog Balkana na putu ka EU, o ekonomskom povezivanju unutar regiona i o njegovom značaju u procesu kreiranja snažne i konkurentne regionalne ekonomije, kao i o najnovijim vestima iz sveta ekonomije i berzanskog poslovanja u Srpskoj ekonomiji govore: premijer Republike Bugarske Bojko Borisov, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva i predsednik Francuske Republike Emanuel Makron.

broj komentara 0 pošalji komentar