Kulturni centar: Snovi

San je mesto gde se svaki čovek bez izuzetka može susresti sa svojim umetničkim bićem i osetiti svu složenost mehanizma spoznaje.

San svojim fantazijskim potencijalom odudara od stvarnosti, a neobičnim formalnim rešenjima često je nalik umetničkom izrazu. Stoga je oniričko veoma blisko svakoj umetnosti, ali budući da nije umetnost sama, valja tragati za onim umetničkim formama koje su uspešno transponovale san u umetničko delo i nadgradile ga. Da li i danas imamo umetnika koji se zanimaju za oniričko i zašto? Da li je san alegorija, metafora, simbol, skrovište ili alibi da se nešto drugo iskaže u umetnosti? Da li je to drugo što se hoće reći političke, društvene ili metafizičke prirode? Koja su to umetnička dela koja se danas bave snovima i koji umetnici koriste motive sna u svome delu i sa kojim ciljevima?

O svemu tome u večerašnjoj emisiji razmišljaju: prof. dr Žarko Trebješanin, psiholog, Ibrahim Hadžić, pisac, Veljko Lalić, vizuelni umetnik, Saša Radojević, dramaturg, Sanja Maljković, scenografkinja, Ivana Stefanović, kompozitor, prof. dr Sava Damjanov, književni teoretičar i pisac, akademik Ljubomir Simović i slikarka Dragana Stevanović.

Gost emisije je strip autor, Aleksandar Zograf.

Dva su književna festivala koja Kulturni centar prati ove nedelje, prvi, Trgni se! Poezija! ima dugu tradiciju od 12 godina i brojne goste iz inostranstva, drugi je noviji, Čumić buk fest se oglašava četvrti put. U rubrici Retrovizija pratimo još neka dešavanja, predstavu Šuplji kamen, Nikolaja Koljade u režiji Tanje Mandić Rigonat i izložbu slika Nikole Markovića, kao i promociju knjige Dušana Vesića o Margiti Stefanović, Magi iz grupe EKV.

U rubrici Rez, filozof Ivan Milenković govori o novim recepcijama Makijavelija, a arhitekta i urednica Redakcije za kulturu Drugog programa Radio Beograda, Snežana Ristić, za Kulturni centar prati ovogodišnju Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture (BINA).

U emisiji ćete još imati prilike da vidite zašto svet slavi 100 godina od rođenja reditelja, Ingemara Bergmana, o čemu govori Miroljub Stojanović, filmski kritičar i teoretičar. U rubrici Fenomen, saznaće se nešto i o opsesiji postavljana Storija na društvenim mrežama.

Nikolaj Koljada je gost rubrike Tanka linija.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelj: Ivan Bukvić
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Dragana Pantić, Katarina Mitrović, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Hristina Gajović
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar